Skip to content

SĂRBĂTOAREA SFINTEI FAMILII

Articol vizualizat de 213 utilizatori.

În sărbătoarea Sf. Familii care a avut loc, Vineri 30 Decembrie 2011, în Parohia noastră la Sf. Liturghie de la ora 18.00 mai multe familii au fost prezente în aceasta zi specială, care a fost animată de membrii ”Mișcării Familiile de Nazaret”, împreună cu surorile din Congregația ”Maria Bambina”.

La intrarea în biserică se putea citi încă din stradă îndemnul sub care acest an 2011 și-a desfașurat activitățile” FAMILIE, DEVINO CEEA CE EȘTI”

Familii complete, adică mama, tata, copii, tineri, bunici… în această zi au avut bucuria de a sărbători împreună și în același timp au arătat prin mărturia lor, că familia este și va rămane leagănul vieții, sanctuarul iubirii, locul unde soții se pot sfinți reciproc și copii sunt binecuvântarea lui Dumnezeu. Fiul lui Dumnezeu a ales să coboare pe pământ într-o familie, și-a pus încrederea totală în mâinile omului, a sfințit-o prin prezența lui și prima minune pe care a săvârșit-o pe acest pământ, a fost la nunta din Cana, când tocmai doi tineri au decis să formeze o familie. Suntem noi conștienți cât de mult a investit Dumnezeu în noi? Câtă iubire și încredere a pus Dumnezeu în ființa și familiile noastre? Ce importanță acordă Dumnezeu acestei instituții, numită FAMILIE? Doamne îți mulțumim pentru că ne-ai dăruit o familie ca model, cea în care Tu ai ales să te naști, fă te rugăm ca atunci cănd suntem copleșiți de grijile și problemele acestei vieți, să privim țintă la Sf. Familie de la Nazaret, și cu încredere și speranță să privim spre Tine. Să nu uităm nici-o clipă că Tu ai învins lumea!…

În timpul predicii, părintele Petru Sescu a accentuat rolul CREDINȚEI, RUGĂCIUNII și a IUBIRII, care dacă nu lipsesc, aduc fericire în familiile noastre. Fericire care poate fi cucerită numai împreună cu Cristos. Fericire care poate fi gustată numai împreună cu Isus, Maria și Iosif, care trebuie să fie și să rămână modelul nostru de urmat în viață. Dumnezeu, spunea părintele, nu a promis oamenilor o viață fără probleme, lipsită de griji și suferință, dar a promis că va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor. Iar Dumnezeu nu-și încalcă niciodată promisiunea. El este cel care sădește în sufletele noastre, sămânța CREDINȚEI încă de la BOTEZ, punându-și încrederea totală în om, în părinții pe care i-a ales din veșnicie și care au obligația morală de a o face să crească în sufletul pur și nevinovat de copil, prin exemplul lor de viață și prin credință.” Pe voi v-am ales să mă face-ți cunoscut lumii întregi” ne spune Isus, fiecăruia dintre noi, părinți care am spus Da, în fața Lui. De noi depinde ca imaginea lui Dumnezeu să nu fie percepută greșit, de copii noștri,de vecinii noștri, de cei pe care-i întâlnim pe stradă sau la locul nostru de muncă.

RUGĂCIUNEA este cea care face loc lui Dumnezeu în inimile și familiile noastre. Este cea care păstrează familia unită, chiar dacă aceste vremuri grele ne obligă uneori, pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, ca fizic, familia să fie lipsită de unul dintre părinți. Nu este ușor nici pentru părinți dar nici pentru copii. Lipsurile materiale ne conduc uneori spre decizii extreme, de aceea nu trebuie să lipsescă rugăciunea din familiile noastre. Nu trebuie să lipsescă grija părinților pentru copii lor atât materială dar mai ales cea spirituală. Prezența copiilor la orele de religie, la cateheze, la programele speciale pe care surorile Maria Bambina împreună cu părintele Marcelin Blaj, le coordonează, este absolut necesară pentru ca, Cuvântul lui Dumnezeu să dea roade și să aducă fericirea pe care Domnul Isus, a promis-o. Ce binecuvântați suntem noi, catolicii, pentru că avem acest sprijin efectiv din partea bisericii, în educarea fiilor noștri. Ar trebui ca rugăciunea de mulțumire să nu lipsească niciodată de pe buzele noastre, pentru acest mare dar.

IUBIREA, spunea părintele este cea care trebuie să ardă continuu, numai așa încercările, suferințele și problemele acestei vieți pot face să crească în noi credința și pot aduce pe buzele noastre rugăciunea facând loc în inimile și în sufletele noastre lui Dumnezeu, care din iubire pentru noi, la oferit acestei lumi pe unicul său Fiu. Totul trebuie să facem din iubire, să credem din iubire, să ne rugăm din iubire, să împărțim zâmbete din iubire, să întindem mâna celui de lângă noi din iubire, totul trebuie făcut din iubire. Dacă păstrăm vie porunca iubirii în tot ceea ce facem, atunci putem arăta lumii întregi că suntem fii ai lui Dumnezeu.

Asemeni magilor, familiile prezente la Sfânta Litughie, au oferit pruncușorului Isus daruri, în primul rând, prezența completă a familiiei lor. Apoi copiii de azi și cei de ieri care astăzi sunt tineriii comunității și-au însoțit cu drag părinții la altar oferind pe rând:

 

– Potirul și Ostiile, reprezentând iubirea lui Dumnezeu pentru noi toți și jertfa Sf. Liturghii.

– Crucea la baza căreia erau multe semințe de muștar, simbolizând credința noastră primită la botez pe care trebuie să o facem să crească, asemeni copacului de muștar,

– Sfanta Scriptură reprezentând Cuvântul lui Dumnezeu și Sf. Rozariu care cuprinde în misterele sale toate învățăturile Noului Testament. Dacă cu iubire medităm pe rând, misterele de Bucurie, de Lumină, de Durere și de Slavă, contemplăm pe rând toată viața pământescă a Fiului lui Dumnezeu.

– O inimă mare roșie simbolizând iubirea lui Dumnezeu pentru noi dar și iubirea noastră fragilă, care poartă în sine o lumânare mare, aprinsă… care-l reprezintă pe Isus. Simbolurile pictate pe lumânare, potirul și strugurele, ne vorbesc în tăcere, spunându-ne fiecăruia că doar împreună putem da sens acestei lumi, care parcă, debusolată nu mai știe care îi este rostul. Criza prin care trece familia zilelor nostre, poate fi depășită numai împreună cu Isus, având ca model Sfânta Familie de la Nazaret.

– Florile oferite, au cuprins în buchet diversitatea cu, care Creatorul nostru ne-a binecuvântat.

După ce majoritatea familiilor prezente, au ținut să-l primească pe Isus în inimile și sufletele lor, primind Sf. Euharistie, părintele paroh, a oferit tuturor celor prezenți dar și acelora care din diferite motive nu au putut fi prezenți, o binecuvântare specială.

După Sfânta Liturghie, membrii mișcării”FAMILIILE DE NAZARET” au oferit tuturor familiilor o mică atenție, dăruindu-le sub forma unei felicitări ”FERICIRILE FAMILIEI”.

Click -Fericirile familiei

Și ca o completare a sărbătorii, membrii mișcării au organizat la subsolul bisericii, o agapă frățească, la care au participat un numar frumos de familii, fiind alături atât preoții parohiei noastre cât și surorile din Congregația ”MARIA BAMBINA”care activează în parohia noastră. Agapa frățească s-a deschis cu un colind foarte drag inimilor noastre”Maria și Iosif, colindă”, urmată apoi de o urătură pregătită special pentru acest moment, de membrii mișcării.

Click – Urătură – Familiile de Nazaret

Mulțumim preoților noștri, Pr. Petru Sescu, pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj, pentru că pe parcursul întregului an s-au îngrijit de sufletele noastre, ne-au sprijinit efectiv prin prezența lor și ne-au creat condiții de desfășurare a reculegerile noastre, prin conferințele prezentate dar și prin discuțiile individuale care se desfășoară în cadrul programului de reculegere.

Sărbătoarea familiei s-a dovedit a fi minunată și sperăm că anul următor mai multe familii să ni se alăture la această frumoasă sărbătoare.

Sfântă Familie de la Nazaret, Roagă-te pentru noi… să devenim capabili să descoperim ceea ce suntem sau ceea ce ar trebui să fim.

A consemnat, Mariana Ifrim