Skip to content

RECULEGEREA, Ca pregătire pentru sărbătoarea Crăciunului

Articol vizualizat de 259 utilizatori.

În zilele de 14 si 15 decembrie am avut plăcuta bucurie de a participa la o reculegere cu Mișcarea “Familiile de Nazaret”,  la Casa Surorilor Providenței din Bucium.

Reculegerea a avut drept scop pregătirea sufletelor noastre în a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea Crăciunului – a Milostivirii Divine care s-a coborât pe pământ pentru a se întrupa și a ne aduce mântuirea prin nașterea Fiului lui Dumnezeu, din Preacurata Fecioara Maria.

Tema celor două zile: ,,Fie mie după Cuvântul Tău!”, propusă de Pr. Daniel Iacobut, pe care l-am avut ghid spiritual în cadrul acestor două zile de haruri, ne-a trimis cu gândul la Maria și la disponibilitatea ei totală în a face voința lui Dumnezeu. Programul zilei a inclus: câte o meditație pentru fiecare zi, rugăciunea laudelor, conferința, grupuri de mărturii, Sfânta Liturghie, adorație euharistica cu expunerea Sfântului Sacrament, Coronița Divinei Îndurări, discuții individuale, lecțio divina, Sfântul Rozariu și rugăciunea vesperelor împodobită la final cu cântul rugăciunii Îngerul Domnului, atât de drag  inimii noastre.

În prima zi Pr. Iacobuț ne-a introdus în atmosfera adventului spunându-ne că viața noastră întreagă este o așteptare continuă a lui Dumnezeu și că Sf. Fecioara Maria este cea care ne călăuzește spre Crăciun. Înainte de a se întrupa în sânul ei, Maria mai întâi ”L-a născut” pe Isus prin credință  (Fie Mie după Cuvântul Tău) spunea părintele. Fiecare dintre noi, bărbat sau femeie poate să-I permită lui Isus să se nască prin credință, în sufletul și în inima lui. A-L lăsa pe Isus să se nască în inima noastră reprezintă de fapt esența Crăciunului.

Prima fericire din Evanghelii ne spunea părintele, este cea a Sfintei Fecioare Maria care a crezut, că se vor împlini cele spuse Ei de Domnul. Iar ,,ultima” fericire notată în Evanghelii ,,Fericiți cei care cred fără să fi văzut!” . Prin a crede fără să fi văzut, Dumnezeu ne cere să facem un salt de oferire a propriei vieți și să renunțăm la a crede că putem face singuri totul fără ajutorul Lui.

Încredințarea în mâinile lui Dumnezeu are mai multe etape: a vedea, a primi, a oferi.

Abandonarea noastra în mâinile Domnului, schimbă întotdeauna interiorul nostru chiar dacă de multe ori acest lucru nu se observă și din exterior.

Sf. Fecioara Maria s-a lăsat transformată de Dumnezeu pentru că s-a golit total de Sine chiar și de propria voință, dăruindu-I lui Dumnezeu, în totalitate inima ei și astfel nemaifiind loc pentru altceva  decât pentru Isus, a putut exclama cu bucurie “ Duhul meu tresaltă de bucurie, în Dumnezeu mântuitorul meu.”

În a doua conferință părintele ne-a vorbit despre Preamărirea lui Dumnezeu. Sf. Fecioara Maria a fost recunoscătoare pentru darurile primite de la El, Ea nu-și atribuia sie însăși nici un merit ci doar harului lui Dumnezeu. De altfel cântarea Magnificat este o exaltare sufletească a Mariei, plină de recunoștință și de iubire. Putem vorbi aici spunea părintele despre harul recunoștinței Sf. Fecioara Maria, pentru darurile cu care Dumnezeu a copleșit-o. Și noi trebuie să-l cerem prin rugăciune de la Bunul Dumnezeu și să avem o atitudine de recunoștință și de mulțumire pentru harurile cu care Dumnezeu ne copleșește zi de zi.

Dumnezeu ne-a făcut bucuria, L-a trimis pe Fiul său pe pământ și Il trimite mereu. El este cu noi. Să nu ne oprim doar la grajd, la mirosuri urâte, la sărăcie,… ci să căutăm să scoatem în evidență frumusețea Crăciunului, a lui Isus Prunc Nou Născut, care vine la noi cu brațele larg deschise. Dumnezeu este cel care transformă lumea, noi doar putem participa sau nu, la minunatul său plan.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru grija atentă a preoților noștri, pr. Paroh Petru Sescu și pr. Daniel Iacobuț  care a făcut posibil, desfășurarea celor două zile de reculegere. Mulțumim celor doi vicari pr. Romică Sociu și Pr. Marius Ilieș pentru timpul prețios oferit celor prezenți, pentru discuții individuale. Mulțumim de asemenea Surorilor Divinei Providențe din Bucium, care ne-au primit cu atâta căldură și bunătate  în casa lor și au făcut să ne simțim de fiecare dată“ACASĂ”. Cu speranța și credința că întotdeauna Dumnezeu va avea grijă, vă doresc tuturor,

                        Un Crăciun cu pacea și bucuria Pruncușorului Isus!

Damian Bejan.