Skip to content

Prima Sfântă Împărtășanie

Articol vizualizat de 314 utilizatori.

Anul acesta, în parohia noastră s-au pregătit pentru primirea Primei Sfânte Împărtășanii un număr de 25 de copii. Duminică, 3 iunie 2012, în solemnitatea Preasfintei Treimi, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 9.00, celebrată de părintele paroh Petru Sescu, 23 de copii din parohia noastră l-au primit pentru prima oară pe Isus în inima lor în Sfânta Împărtășanie, sub chipul pâinii și al vinului. Duminică, 10 iunie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 9.00, a primit și al 24-lea copil Prima Sfântă Împărtășanie, deoarece cu o săptănână înainte nu a putut fi prezent, fiind internat în spitalul ”Sfânta Maria” din Iași. Duminică, 1 iulie, va primi Prima Sfântă Împărtășanie și al 25-lea copil, care nu a putu fi prezent în Duminica Sfintei Treimi din motive obiective și care a insistat să nu-l amânăm până anul viitor pentru a se bucura și el împreună cu colegii săi de vizita lui Isus euharisticul.

Timp de un an de zile, copiii au fost pregătiţi de sr. Antonia Busato și catehetele Gabriela Simon și Adelina Cozma, sub îndrumarea părintelui paroh Petru Sescu și a părinților vicari Marcelin Blaj ș Daniel-Nicu Butacu. Cei 24 de copii au intrat în tainele credinței, urmând învățătura Micului Catehism, pe care l-au parcus, trăind cu speranţa că vor pune în practică ceea ce au învăţat, și din care au fost examinați în vederea primirii Sfintei Împărtășanii.

Sâmbătă, 2 iunie, cu o zi înainte de a-l primi pe Isus în sufletele lor, copiii au venit pregătiți la biserică pentru a se spovedi. Iar după ce s-au spovedit, au mers la grota sfintei Fecioare Maria din spatele bisericii împreună cu părintele Marcelin Blaj, cu sr. Antonia și cu catehetele, Gabriela și Adelina, pentru a arde foițele pe care și-au scris păcatele, conștientizând astfel faptul că Dumnezeu purifică sufletele noastre prin sacramentul Spovezii.

La sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie, când au primit Sfânta Împărtășanie 23 de copii, părintele paroh Petru, la predică, a dialogat cu copiii, punând întrebări despre taina Sfintei Împărtășanii și despre taina Sfintei Treimi, și i-a făcut mai conștienți asupra celui mai mare dar pe care l-au primit în viața lor: pe Isus din Sfânta Împărtășanie.

După recitarea Crezului, împreună cu părinții și cu toată comunitatea, copiii, cu lumânări aprinse în mâini, şi-au reînnoit făgăduinţele făcute la Botez de către părinții și naşii lor.

Copii au oferit la altar diferite daruri: jucării – semne al copilăriei lor, Micul Catehism – semn al cunoașterii învățăturii creștine, pâinea și vinul – semnele Sfintei Euharistii, panoul cu fotografiile lor – semn al unității de credință și al prieteniei ce s-au creat în grupul lor, florile – semne al frumuseții sufletelor lor, și lumina – semn al prezenței lui Isus, lumina lumii, în sufletele lor.

Momentul central al sărbătorii a fost atunci când copiii l-au primit pe Isus Cristos în inimile lor sub chipul pâinii şi al vinului.

La sfânta Liturghie de duminică, 10 iunie, când a primit Sfânta Împărtășanie și cel de-al 24 copil care s-a pregătit anul acesta pentru Prima Sfântă Împărtășanie, au participat majoritatea copiilor, care primiseră deja Prima Sfântă Împărtășanie, pentru a fi alături de colegul lor, care a lipsit din cauza unor probleme de sănătate.

La sfârşitul sfintei Liturghii, copiii au primit din partea părintelui paroh Petru un mic dar, prin care părintele i-a ajutat să înțeleagă că la Dumnezeu totul este dar, iar darul cel mai mare este însuși Isus.

Totodată, părintele paroh i-a invitat pe toți copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, pe părinții și frații lor ca, sâmbătă, 16 iunie, să ia parte la o reuniune cu grupul formativ: sr. Antonia și catehetele și cu preoții parohiei: pr. paroh Petru Sescu și părinții vicari pr. Daniel-Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj, pentru a întări unitatea și prietenia ce s-au creat între toți în perioada de pregătire.

La această întâlnire au participat majoritatea copiilor și a părinților, iar cei care au lipsit au avut motivații întemeiate.

În prima parte a acestei întâlniri, părintele paroh Petru i-a felicitat încă o dată pe copii și i-a îndemnt să-și păstreze mereu sufletele curate, participând la sfânta Liturghie, la sacramentul Spovezii și împărtășindu-se mereu cu Isus. Iar pe părinți i-a îndemnat să-i însoțească pe copii cu grija și exemplul lor.

Apoi le-a oferit câte o amintire personalizată de la Prima Sfântă Împărtășanie, pe care erau ilustrate imaginea fiecărui copil din momentul Împărtășaniei și imaginea cu grupul de copii de la Prima Sfântă Împărtășnie, care să le aducă aminte de acest moment înălțător și fericit din viața lor.

La sfârșitul primei părți a întâlnirii, copiii și părinții au avut posibilitatea de a se spovedi.

În cea de-a doua parte a acestei întâlniri, toată lumea a coborât la subsolul bisericii, unde am participat împreună la o masă de prânz, pentru a ilustra și mai profund comuniunea pe care o crează întâlnirea cu Isus la masa euharistică. Cu toții am avut posibilitatea de a ne împărtăși bucuria de a-l avea pe Isus în viața noastră, care ne unește pentru a ne cunoaște, pentru a ne înțelege și pentru a ne ajuta unii pe alții și împreună să ajungem să-l cunoaștem și să-l iubim mai mult pe Dumnezeu.

A consemnat, Gabriela Simon