Skip to content

Naşterea Domnului nostru Isus Cristos – Sărbătoare în familia Sfintei Tereza

Articol vizualizat de 187 utilizatori.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, întreaga biserică a răsunat de un cântec glorios:
„Astăzi s-a născut Cristos!”. Sub luminile bradului şi ale ieslei aşezate la altar, pruncul Isus se năştea şi anul acesta în parohia noastră, aşteptat cu nerăbdare de numeroase suflete, pregătite temeinic prin rugăciune şi spovadă. Şi nu a întârziat să îşi facă apariţia. Primele semne au venit odată cu minunatul concert de colinde, susţinut înainte de Sfânta Liturghie de corul adulţilor şi de cel al tinerilor, la care s-au interpretat cântece precum: „Azi-ii, Doamne, d-ajunu’”, „Mărire-ntru cele-nalte”, „In notte placida” sau „Envoie tes messagers”. A urmat apoi Sfânta Liturghie, la care invitat special a fost pr. dr. Alois Bişoc, profesor de teologie pastorală la Institutul Teologic din Iaşi, iar, la predică, părintele paroh Petru Sescu a vorbit în mod extraordinar despre cum să descoperim chipul lui Dumnezeu prin intermediul Pruncului Isus şi despre importanţa uimirii: „Oamenii de astăzi nu ştiu să se mai mire. Păstorii şi magii au rămas uimiţi în faţa minunii care se întâmpla înaintea lor: Dumnezeu Care se cobora în mijlocul oamenilor sub chip de prunc. Azi, nu ne mai surprinde nimic. Trebuie să învăţăm să descoperim minunile care au loc permanent în jurul nostru; iar cea mai frumoasă laudă pe care I-o putem aduce lui Dumnezeu pentru creaţia Lui este mirarea.” În momentul prefacerii, inimile tuturor credincioşilor s-au aprins de bucurie şi, la împărtăşanie, întreaga biserică a luat parte la misterul întrupării lui Cristos.

Dar sărbătoarea nu s-a încheiat aici. A doua zi, la cele trei Sfinte Liturghii în onoarea Naşterii Domnului, s-a vorbit sub diferite forme despre iubirea lui Dumnezeu, Care ni-L trimite pe Fiul Său şi despre semnificaţia acestui gest măreţ din partea Creatorului întregului Pământ. Întâi, pe înţelesul copiilor, la liturghia de la ora 9, la care pr. Marius Ilieş a prezentat povestea renului Rudolf; ren care, deşi avea nasul roşu, a fost el cel preferat de Moş Crăciun să îi tragă sania. „La fel, Pruncul Isus vă alege pe voi să se nască în inima voastră, care este plină de iubire”, le-a transmis părintele Marius copiilor.

Mai târziu, la liturghia de la ora 11, biserica a fost plină şi cu toţii au ascultat cu sufletul plin de emoţie predica pr. Daniel-Nicu Butacu (fost vicar în parohia noastră şi actual formator la Institutul Teologic din Iaşi). La această Sfântă Liturghie au fost invitaţi: pr. dr. Alois Bişoc, pr. Felix Măriuţ, administrator la Miroslava şi pr. Valeriano Giacomelli de la mănăstirea Don Orione din Iaşi.

De asemenea, în cadrul liturghiei de la ora 17, cea a tinerilor, pr. Romică Sociu a vorbit despre cum adevărata lumină nu vine de la luminile bradului, ci din inimile noastre şi despre cum trebuie să lăsăm ca iubirea lui Dumnezeu să ne transforme, în timp.

La finalul acestei zile de sărbătoare, o parte din tineri au plecat mai departe, la colindat, iar ceilalţi credincioşi s-au întors la casele lor cu inimile pline de bucurie şi speranţă.

Le mulţumim tuturor preoţilor pentru disponibilitatea lor în aceste zile minunate şi pentru eforturile de a ne pregăti cât mai bine pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, nu doar prin spovadă, ci şi printr-un program intens de meditaţie şi rugăciune. Nu uităm de zilele speciale de reculegere organizate la Casa Surorilor Providenţei din Bucium şi la Mănăstirea Alois Guanella de la Plopii Fără Soţ, pentru Mişcarea „Familiile de Nazaret”, respectiv pentru tineri şi nici de eforturile dirijorului Ciprian Huşanu pentru a organiza un nou concert extraordinar de Crăciun. Amintim şi minunatele zile de colindat la parohiile, mănăstirile şi instituţiile de ordin religios din oraş, care au făcut această sărbătoare şi mai frumoasă.

Vă urăm tuturor ca Naşterea Domnului să vă aducă infinită pace şi bucurie în suflet!

Album foto

            Diana Fârte