Skip to content

Despre Parohie

Parohia noastră este o comunitate mică de catolici din Iaşi având-o ca patroană pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus (St. Therese of Lisieux). Oraşul Iaşi este situat în nord-estul României. El numără în jur de 350.000 de locuitori, din care 10.100 sunt catolici.

Biserica “Sf. Tereza a Pruncului Isus” se găseşte în sud-vestul oraşului în cartierul Nicolina. Înainte de 1989, din cauza regimului comunist, în acest cartier nu se găsea nici o biserică sau vreo altă clădire culturală: cinema, teatru, muzeu.

Episcopul nostru, E.S. Preasfinţitul Petru Gherghel, a observat acest neajuns şi a avut iniţiativa de a construi o biserică în acest cartier.

În mai 1991 s-a pus piatra de temelie a noii biserici. Proiectul care a luat forma de pătrat pe pământ, a dat bisericii forma de corabie. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat conform planului, astfel ca în noiembrie 1994 a fost posibilă celebrarea primei Sfinte Liturghii în acest nou lăcaş.

Dimensiunile clădirii sunt: 1.130 m2 – suprafaţa domeniului parohial, 454 m2 – suprafaţa bisericii, 5.500 m3 – volumul bisericii, 18 m până la acoperiş şi 32 m cu crucea.

La 1 Octombrie 1995, în sărbătoarea Sfintei Tereza a Pruncului Isus a fost numit primul paroh, Pr. Pavel Chelaru, având ca vicar pe Pr. Egidiu Condac.

La 27 Octombrie 1999 a fost numit un pou paroh, Pr. Isidor Iacovici care a continuat lucrările la biserică şi a primit un nou ajutor în persoana Pr. Iulian Faraoanu. În 2001 a sosit şi al treilea vicar, Pr. Diac Daniel, dar în acelaşi an a fost mutat în altă parohie. În 2002 şi ceilalţi 2 vicari au fost mutaţi: Pr. Iulian Faraoanu a fost numit paroh de Tg. Frumos, iar Pr. Egidiu Condac a fost numit director general al Caritas-ului în Episcopia de Iaşi. În locul acestor preoţi a fost numit un nou vicar în persoana Pr. Iosif Iacob.

De la data de 8 august 2004, comunitatea noastră a primit un nou părinte paroh, în persoana pr. Anton Farcaş, deoarece în luna iunie a aceluiaşi an, pr. Isidor Iacovici a fost numit responsabil cu pastoraţia românilor catolici din Italia. De la 1 august 2004, am primit încă un părinte vicar: pr. Gabriel Bucur.

Începând cu data de 1 august 2006, în parohia noastră au început să îşi desfăşoare activitatea doi noi preoţi vicari: pr. Felix-Marius Roca şi pr. Daniel Iacobuţ, înlocuindu-i pe pr. Iosif Iacob şi pe pr. Gabriel Bucur.

Trei ani mai tarziu, la 1 august 2009, pr. Daniel Iacobuţ şi-a încheiat activitatea în parohia noastră, în locul lui fiind numit pr. Eduard Pătraşcu.

La data de 16 februarie 2010, a decedat în urma unei boli grele, pr. paroh Anton Farcaş, iar de la data de 25 aprilie, paroh al comunităţii noastre fiind numit pr. Petru Sescu. La 1 august 2010, au început să activeze în parohie alţi doi preoţi vicari, pr. Marcelin Blaj şi pr. Daniel-Nicu Butacu, înlocuindu-i pe pr. Felix-Marius Roca şi pe pr. Eduard Pătraşcu.

Clădirea bisericii atrage atenţia datorită formei şi stilului său modern.

Beneficiarii acestui nou edificiu sunt 697 familii, însumând 2.456 credincioşi. (statistică realizată în luna ianuarie 2010)