Origini şi dezvoltare

A fost iniţiată de Pr.Tadeusz Dajczer, care împreună cu Pr. Andrew Buczel au format un prim grup în Varşovia, iniţial de 100 de persoane.

În numai 2 ani, mişcarea s-a răspândit în toată Polonia. În 1987 s-a răspândit în Franţa, Spania şi Portugalia, în 1988 în Anglia, Olanda şi Germania. În 1989 în Mexic, Brazilia, Columbia, Venezuela, Cuba, USA şi Canada. Începând cu 1990, mişcarea s-a răspândit în toată Europa, inclusiv în ţările din fosta uniune URSS. În 1994 ea ajuns până în Noua Zeelandă, Zambia, iar în 1996 în Filipine, Australia şi India.

Cartea de bază este “Meditaţii despre credinţă” a Pr. Dajczer, apărută deja în 3 ediţii la noi ( 1999, 2001, 2003, editura Tradiţie, Bucureşti), tradusă în 29 de limbi şi publicată în peste 30 de ţări.. Există o serie de caiete ale echipei redacţionale a mişcării, în număr de 42 în Polonia, propuse spre meditaţia zilnică. La noi au apărut numai 4: “De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi ca pruncii…” (I), “Chemaţi să trăim în spiritul fericirilor” (II), “Să te laşi purtat de iubire” (III), “Când te rogi” (IV).

Echipa redacţională a mişcării este formată atât din preoţi, cît şi din laici. Cea mai remarcabilă figură este Slawomir Biela. Una din cărţile sale “Dumnezeu singur ajunge” a fost publicată şi în română, în 2003 la editura Tradiţie. Printre succesele sale amintim “În braţele Mariei” şi “Iată stau la uşă şi bat”, şi mai nou “Deschideţi larg uşa lui Cristos” scrise în linia aceleiaşi spiritualităţi. Cartea În Braţele Mariei a fost tradusă şi publicată şi în română în iulie 2006 la editura Sapientia, Iaşi.

În prezent mişcarea numără peste 250.000 de membrii în lumea întreagă, dintre care se remarcă un număr semnificativ în Mexic – 100.000, unde mişcarea a fost aprobată de biserică încă din 1989. Mai nou mişcarea a adus roade importante şi în Filipine, Monseniorul Jose Sora, ordinarius al diecezei de Legazpi, a venit în Polonia în 1996 pentru a cunoaşte mai bine metodele de formare spirituală.

Mişcarea în România

In Romania, mişcarea şi-a început activitatea în anul 2000, la iniţiativa unui grup de polonezi, a Mons. Anton Despinescu, moderatorul diecezan al mişcării şi a Părintelui Paroh Isidor Iacovici. Începând din vara anului 2002, membrii ei participă regulat – de 4-5 ori pe an la reculegeri de formare de 2, 3 zile, sub îndrumarea Mons. Anton Despinescu, a preoţilor parohiei noastre, Pr. Paroh Anton Farcaş, Pr. Iosif Iacob, Pr. Daniel Iacobut şi a grupului polonez îndumat de Pr. Dariusz Kowalczyk, animator în Varşovia.

În prezent direcțiunea spirituală a mișcării este asigurată de Pr. Paroh Petru Sescu

Întâlnirea în cadrul parohiei are loc odată la 2 săptămâni, joia, după Sf. Liturghie, şi se desfasoara sub indrumarea directa a unui preot care stabileste si prezinta materialul de meditatie cu trimitere la Sf Scripura.

Urmeaza apoi grupuri de mărturii formate din 5-6 persoane, unde fiecare isi exprima liber experientele de viata traite, legate de subiectul prezentat spre meditatie.

În fiecare an are loc un pelerinaj internaţional al mişcării, în Săptămâna Albă, la Sanctuarul Marian de la Czestochowa. O parte din grupul parohiei noastre a participat în 2004 şi în 2005. De asemenea, membrii mişcării participă vara la reculegeri de formare din Polonia. Numărul membrilor este de 30. De la infiintare si pana in prezent, miscarea a fost prezentata în parohiile Săbăoani (reculegere în august 2003), Şcheia şi Horleşti.