Skip to content

Comoara ascunsa (gasita) intr-un ogor (Mt.13,44)

Articol vizualizat de 135 utilizatori.

A fost tema reculegerii in zilele de 16/17 decembrie 2018, pentru membrii miscarii “Familiile de Nazaret” din Parohia Sf.Tereza a Pruncului Isus  din Iasi, care a avut loc la Casa Surorilor Providentei  Divine.

Insotiti de pr. Paroh Petru Sescu si avand ca invitat special  pr. Ionut Eremia Imbrisca, cu intentia de a ne goli inimile si sufletele de toate greutatile, grijile si  preocuparile acestei lumi, timp de doua zile ne-am lasat incarcati de lumina, pace si har.   Fiecare timp de pregatire pe care de ani buni il oferim sufletului de trei ori pe an,  ne rasplatesc cu momente unice si irepetabile. Cu bucurii in cele mai intunecate tristeti si cu mangaieri in cele mai aspre nelinisti.

Parabola neghinei (Mt 13,24-30), propusa spre meditatie de pr.Ionut pentru prima zi, ne-a propus ca” inseninati in trup si spirit sa rememoram multele plecari si intoarceri din propria viata”. La o analiza atenta a vietii, descoperim ca fiecare isi doreste sa fie simplu, coerent la perfectiune cu o gandire unitara in schimb cel mai adesea experimentam dualitatea si confuzia, spunea parintele. Identificand ogorul din parabola ca fiind propriul nostru suflet,   descoperim in el, doua tipuri de seminte care cresc si se hranesc din acelasi teren, care cauta sa fure terenul, limfa,sucul celeilalte, care aduc roade total diferite. Observam astfel  ca cele doua plante convetuiesc in noi:sunt opuse si de nedezradacinat, trecem de la una la alta si fiecare dintre noi o traim si pe una si pe cealalta. Astfel ne vedem obligati de crunta realitate ca trebuie sa invatam sa convetuim cu ele, dar sa fim atenti la alegerile noastre.   Cele doua tipuri de plante au doi semanatori: Duhul Sfant care actioneaza cu iubire, gingasie, blandete in cel botezat si duhul negativ care nu poate fi mereu individualizat intr-o imagine precisa, dar care este confuzie,eroare, tulburare, lene, inutilitate,frustrare… , spunea pr. Ionut.

Parabola comorii si a margaritarului, pe care am meditat-o in a doua zi ne-a redescoperit  faptul ca imparatia cerurilor este in noi, sadita cu grija in ogorul sufletului. Acest dar, oferit de Dumnezeu Tatal umanitatii, impreuna cu dorinta de a o cauta, pasiunea de a o descoperi si bucuria de a o face cunoscuta si altora doar, in momentul cand am gasit-o  pregustam fericirea absoluta, implinirea si binecuvantarea.

„Margaritarul de mare valoare, perla pretioasa daruita Tatalui umanitatii si inimii noastre, in splendoarea Duhului care ne-a fost dat” cum spunea parintele Ionut, odata descoperit , umple fiinta noastra cu bucurie Evanghelica, facand ca  inima si sufletul nostru  sa se deschida spre o alegere radicala nemai simtind greutate in a merge impotriva curentului, fiind  liberi in fata judecatatii  celorlalti.Si daca inima si sufletul nostru se  umple de bucurie  gustand din plin starea interiora de seninatate cand  vedem ca si in altii straluceste acest margaritar, ca se rasfrange aceasta frumusete, atunci stim ca alegerea noastra este buna, cu adevarat libera, facuta cu „ochii atintiti asupra lui Isus, autorul si perfectionatorul credintei care, netinand seama de rusinea ei, s-a supus crucii”.

Multumim Surorilor Providentei Divine pentru gazduire, Pr. Paroh Petru Sescu pentru grija speciala acordata formarii spirituale tuturor acelora care o cauta,  Pr. Imbrisca Eremia Ionut  pentru ca a acceptat invitatia de a ne fi calauza spirituala in aceste doua zile pline de lumina si har, duminica seara ne-am intors acasa cu speranta in suflete, ca Pruncusorul Isus va gasi ieslea sufletelor noastre putin mai pregatita pentru al primi cum se cuvine.

 

Mariana Ifrim