,,Anton Durcovici: un om pentru oameni”

,,Anton Durcovici: un om pentru oameni”- aceasta a fost tema celor doua săptămâni de GREF şi CAMPUS ce au avut loc în perioada 23 iunie – 04 iulie 2014.

În prima săptămână, 23-28 iunie, peste 100 de copii au participat la GREF, unde programul era bine stabilit: la ora 9:00 bansurile dădeau startul activităţilor, urmate de cântarea imnului, după care copiii aflau mai multe despre viaţa fericitului episcop martir cu ajutorul unei serii de scenete care aveau ca protagonişti pe animatori. Desigur ca nu ne opream la atât, catehezele având un rol foarte important. După ce copiii erau împărţiţi pe grupe în funcţie de vârsta lor, aceştia au învăţat despre importanţa respectului, a exemplului bun, a statornicei şi multe alte astfel de lucruri care Anton Durcovici le-a preţuit în viaţă. Urma apoi plecarea la pădure, locul unde fiecare grupa aveau parte de jocuri şi pregăteau mica surpriza ce va urma să fie prezentată la sfârşitul programului. Deoarece vremea nu a fost mereu îngăduitoare cu noi au fost doua zile în care am rămas în curtea bisericii, dar nimic nu ne-a tăiat din avânt, mai ales în condiţiile în care atâţia oameni au contribuit la susţinerea spirituală şi financiară a activităţilor. Cu gândul mereu la noi, părintele paroh Petru Sescu a făcut posibil ca mereu sa primim o gustare care sa ne încarce bateriile.

După ce a trecut prima săptămână, cu un nou elan am plecat la Casa „Gaudium et Spes” din Traian, lângă Roman, pentru un campus de neuitat. Am plecat de luni, 30 iunie, la ora 09:00 din faţa bisericii, luând autocarul un grup de copii începând de la clasa a III a, până în clasa a VIII a, în număr de 72 de copii şi animatori, însoţiţi de părintele Marius şi surorile din Congregaţia Maria Bambina. În drum spre noua noastră casă, am făcut doua opriri: una la Casa Iosefinii lui Murialdo, unde am început campusul într-un mod plăcut lui Dumnezeu, cu Sfânta Liturghie. Cea de-a doua oprire a fost în parcul municipal din Roman, unde copiii au avut şansa să se dea cu barca însoţiţi de animatorii lor.

Obosiţi, dar plini de entuziasm am ajuns la locul unde aveam sa ne petrecem următoare cinci zile. După ce s-a făcut repartizarea pe camere s-au stabilit şi echipele, iar distracţia a început. Ca si la GREF, programul  a fost bine pus la punct: la ora 8:00 suna în toata casa clopoţelul care anunţa trezirea. La 8:30 copiii aveau ocazia să se învioreze fie prin bansuri, fie cu exercitii fizice. După atât efort micul dejun era mereu bine venit la ora 9:00. După ce acesta se termina, iar copiii îşi ajutau animatorii sa spele vasele, fiecare grupă urma să pregătească surpriza pentru ziua respectiva. Nici o zi nu trecea fără sa ne amintim de cel ce ne-a ajutat să ajungem aici cu bine. Astfel în fiecare zi ne adunam la ora 12:00 în capela pentru a participa la Sfânta Liturghie, la care aveam în fiecare zi câte un nou oaspete. După ce terminam servirea prânzului copiii aveau o bine meritata pauza, urmată apoi cu încă o serie de bansuri, după care urmau jocuri la care luau parte toate echipele. Competiţia era puternică deoarece fiecare echipa dorea ca la sfârşitul campusului să fie declarată învingătoare.

Seara se încheia cu surprizele pregătite pe parcursul zilei, acestea constând în diferite momente artistice. La sfârşitul fiecărei zile mergeam împreună pentru a ne ruga şi a mulţumi Domnului pentru ziua respectiva. Marţi am avut onoare de a petrece ziua împreună cu părintele paroh, el participând de asemenea la bansurile şi jocurile noastre. În următoarele zile i-am avut ocazia de a-i revedea pe părintele Felix Roca şi părintele Eduard Patraşcu, paroh la Biserica din Traian. Cam aşa ar putea fi descrise ultimele doua săptămâni ce cu greu vor putea fi uitate.

Mulţumim înca o dată celor care au făcut ca toate acestea sa fie posibile, părintelui paroh, părintelui Marius, animatorilor, surorilor, personalului de la bucătărie şi binefăcătorilor care ne-au susţinut fie prin rugăciuni, fie prin sprijin material.

Cristina Vârlănuţă şi Emma Şleghel