Predici Tematice Postul Mare (I) – Roadele pocăinței

Miercurea Cenușii, prima zi a Postului Mare, a fost celebrată anul acesta pe 6 martie. Spre bucuria părintelui paroh Petru Sescu, a preoților vicari, cât și a părintelui invitat Claudiu Dumea,  la  liturghia de  la  ora 18 umila  noastră  biserică a fost  plină.  O mulțime mare de credincioși s-a adunat la această celebrare pentru a primi binecuvântarea cu cenușă, în semn de  pocăință  și,  de  asemenea,  pentru  a  asculta,  pentru  al  doilea  an  consecutiv,  predicile tematice ale părintelui profesor Claudiu Dumea, care este și autorul consacrat al mai multor cărți de spiritualitate creștină, printre care: „Vă invit la bucurie” (Iași, 2001), „Codul creștin al bunelor maniere” (Iași, 2001), „Dacă vrei să fii desăvârșit” (Iași, 2002), „Familia creștină”(Iași, 2005) sau „Sfânta Spovadă. Sărbătoarea împăcării cu Dumnezeu” (Iași, 2011).

Astfel, în timp ce un număr mare de credincioși s-a îndreptat cu umilință spre scaunele de spovadă, părintele Dumea a început să ne vorbească, plin de zel sfânt, despre Miercurea Cenușii și despre semnificația acestei zile în contextul Postului Mare, care trebuie să fie „un drum de  pocăință,  de  umilință  de  convertire”.  Îndemnându-ne,  întâi,  să  privim spre  altar, părintele  ne-a  făcut  să  remarcăm că  preoții  sunt  îmbrăcați  în  violet  și  că  florile  lipsesc, explicația fiind aceea că Miercurea Cenușii este începutul unei călătorii spirituale profunde, de post și rugăciune, la sfârșitul căreia trebuie să ne găsim transformați, purificați.

Ulterior,  părintele  ne-a  atras  atenția  și  asupra  numărului  patruzeci,  care  în  Biblie reprezintă numărul schimbării. Patruzeci de ani a pribegit poporul evreu prin pustiu până înȚara Canaanului, patruzeci de zile a stat Moise pe muntele Sinai înainte de a primi cele zece porunci și, nu în ultimul rând, patruzeci de zile a petrecut Isus în pustiu, luptând cu Satana.“Această călătorie nu este o excursie, ci un drum greu, plin de pericole; mai bine zis, e un război, o luptă cu cel rău”, ne-a avertizat părintele.

Așadar, cu ce arme ar trebui să pornim la drum? Părintele Dumea ne-a propus trei practici esențiale de care ne putem folosi: postul, pomana și rugăciunea. Aceleași ca ale lui Isus. Și le-a luat pe fiecare în parte.

În primul rând, postul. Explicîndu-ne că, în această lume, trăim într-o rețea de relații și că,  din fire,  suntem înclinați  să strângem, să posedăm, părintele  Claudiu ne-a arătat  la ce anume trebuie, de fapt, să renunțăm în acest Post Mare: „Trebuie să ne abținem nu doar de la mâncare,  ci  și  de la discuții  inutile,  bârfe,  emisiuni de cancan, pentru a realiza că noi nu suntem sclavii, ci stăpânii lucrurilor din această lume”, a spus el. Dar niciodată nu trebuie să uităm de Dumnezeu.

În al doilea rând, în ceea ce privește pomana, noi ne lovim de un alt obstacol în calea mântuirii: egoismul. Părintele a povestit, la acest capitol, cum oamenilor le place să strângă totul pentru ei, fără a se uita la cei din jurul lor, care trăiesc în suferință și sărăcie.

Și, în al treilea, dar nu în ultimul rând, rugăciunea, care este puntea de legătură între noi și Dumnezeu. „Ea este cea care ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu, mai ales când e însoțită de post, pentru a ne da aripi să ne dezlipim de Pământ și să zburăm spre Cer”, a explicat părintele.

Ceea ce a subliniat părintele Dumea și ceea ce este esențial în reușita acestor practici este că ele nu sunt de nici un folos dacă nu izvorăsc din inima omului – o inimă sinceră, căită. Altfel,  ar  izvorî  din  ipocrizie,  caracteristica  principală  a  fariseilor,  care  dădeau  mult  de pomană și se rugau mult, dar inima lor era plină de mândrie și de răutate. „Nu fiți ca ei!”, ne-aîndemnat părintele.

În  cele  din  urmă,  la  finalul  predicii,  acesta  a  vorbit  despre  semnificația  ritualului însemnării cu cenușă, care exprimă dorința noastră de a fi iertați de Dumnezeu și spălați de păcate, făcând trimitere simbolic la faptul că, pe vremuri, la țară, oamenii se spălau cu leșie, făcută din apă și cenușă. „Să nu uităm cuvintele din Psalmul lui David: «Spală-mă, Doamne,de vinovăția mea și curăță-mă de păcatul meu!»”, a încheiat părintele.

Îi  mulțumim  din  suflet  părintelui  Claudiu  Dumea  pentru  disponibilitate  și  pentru onoarea pe care ne-o face de a ține în parohia noastră, în fiecare miercuri și vineri din PostulMare, predici tematice, ca și în anul precedent. În această primă zi, am primit cu toții cele trei repere importante pentru a porni,  plini de voință,  pe drumul purificării: postul,  pomana și rugăciunea. Rămâne ca noi, credincioșii, să le punem mai departe în practică, pentru a culege, în final, roadele pocăinței.

Diana Fârte