Un nou an în Biserica lui Cristos

În loc de gălăgia neîntreruptă a discotecilor – liniștea Casei lui Dumnezeu. În loc de ecranul televizorului, care anunță secunda exactă a trecerii dintre ani – tabernacolul cu Sfântul Sacrament. Aceasta a fost alegerea unui număr mare de credincioși ai parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” pentru sfârșitul anului 2013 și începutul lui 2014, fapt dovedit prin prezența lor strălucitoare în biserică în noaptea de Revelion.

Cu un sfert de oră înainte de miezul nopții, a început, în parohia noastră, o celebrare specială, la care s-au citit lecturi din Cartea Sfântă, s-au intonat cântece de laudă și s-au rostit rugăciuni de cerere și binecuvântare pentru noul an. Oficiată de părintele paroh Petru Sescu, în prezența unui seminarist și a preoților vicari, această ceremonie a avut ceva aparte: lumina interioară care izvora din sufletele celor prezenți. Cu mic cu mare, de la copii și tineri până la cei mai înaintați în vârstă, cu toții au înălțat, spre Domnul, rugăciuni de mulțumire pentru anul care a trecut, cerând totodată, cu multă umilință, har și ajutor pentru timpul ce va să vină. „La început era Cuvântul. Și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu”, a răsunat în biserică la începutul Evangheliei, amintind că izvorul vieții și a tuturor faptelor noastre este Însuși milostivul Domn din Cer.

Celebrarea s-a încheiat cu strângeri de mână, urări de bine și multă bucurie pe chipurile credincioșilor, urmând ca, la ieșire, toți să fie invitați la câte un colac și un pahar de vin fiert. Respectând tradiția de fiecare an, domnul Dan Bulai a rostit, în fața preoților și a tuturor celor prezenți, o aleasă urătură, special compusă de el pentru noaptea dintre ani.

Astfel, anul 2014 a început cu multă bucurie și pace sufletească în Casa lui Dumnezeu, pace care a fost întărită încă din ziua de 31 decembrie, când în biserica noastră a avut loc liturghia specială de sfârșit de an. În cadrul ei, s-a făcut bilanțul anului 2013 și s-a cântat imnul Te Deum de mulțumire pentru toate darurile primite, iar, la predica specială din această zi, pr. vicar Romică Sociu a vorbit în mod extraordinar despre milostivirea lui Dumnezeu. El a prezentat povestea unui om care, vrând să ajute o familie nevoiașă, s-a gândit că o sumă prea mare, primită dintr-odată, ar putea fi administrată incorect și, de aceea, le trimitea lunar membrilor acelei familii câteva bancnote, într-un plic pe care scria: „Mai urmează”. „Vă imaginați ce bucurie au simițit membrii acelei familii când au văzut plicul cu bani și, mai ales, promisiunea că nu se sfârșește aici. Ce bucurie și pentru sufletele noastre când primim câte un har și simțim în sufletul nostru că Dumnezeu mai are multe altele asemenea pregătite pentru noi!”. La celebrarea Sfintei Liturghii a luat parte și pr. Felix Măriuț, administrator la Miroslava și colaborator fidel al parohiei noastre.

De asemenea, în ziua de 1 ianuarie, la liturghia de la ora 11, părintele paroh Petru Sescu a ținut o predică minunată despre deminitatea noastră de fii ai lui Dumnezeu. Fiind și sărbătoarea „Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu”, părintele a explicat cum acest statut presupune a împlini permanent, în viața de zi cu zi, voința Lui, în ascultare, chiar dacă aceasta presupune și jertfă și că nu trebuie să refuzăm crucea, mai ușoară sau mai grea, pe care ne-o trimite Domnul. În paralel, părintele a vorbit și despre legătura dintre trup și suflet și despre cum sufletul nostru trebuie cu strășnicie păzit, căci, așa cum ne prezintă și Biblia, el este „o părticică din Dumnezeu”.

La sfârșitul liturghiei, la cererea credincioșilor, părintele paroh a prezentat din nou, pe scurt, bilanțul anului 2013, amintind, printre altele, pelerinajele la Sighetul Marmației și București, sfințirea unui nou preot din parohia noastră, Adrian Aileni, sosirea celor doi noi vicari, aprobarea cererii de beatificare a episcopului de Iași, Anton Durcovici și un număr frumos de reușite de ordin administrativ. Momentul de final al celebrării a constat în recitarea unui plugușor compus chiar de Sfinția Sa, care a fost încununat de aplauze și care a rămas, pentru anul care tocmai a început, în sufletele tuturor credincioșilor.

Îi mulțumim din suflet lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să începem un nou an și Îl rugăm ca prezența Lui să ne însoțească mereu și pretutindeni, cu pace și bucurie.

Un An Nou fericit!

 

            Diana Fârte