“FĂ DIN CASA TA, CASA LUI DUMNEZEU”

Sărbătoarea Sf. Familii, în Parohia Sf. Tereza a Pruncului Isus din Iasi,  a fost,  este  și sperăm din tot sufletul  va rămâne una specială. Această sărbătoare, după cea a Nașterii Domnului, ne păstrează privirea ațintită spre Sf. Familie din Nazaret, modelul de urmat al fiecărei familii creștine. Privind la modelul Sf. Familii trebuie să învățăm ce înseamnă reculegerea, interiorizarea, ce înseamnă rugăciunea, ce înseamnă familia, comuniunea ei de iubire, frumusețea ei simplă și austeră, caracterul ei sacru și inviolabil.

Încă din primele veacuri, spunea pr. Petrică la predică, pe casele creștinilor în care se adunau pentru rugăciune erau scrise aceste cuvinte: ” Domnul nostru  Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu locuiește aici, nimic rău să nu treacă pragul acestei case”. Aceste cuvinte sunt și astăzi perfect  valabile. Familia constituită de cei doi tineri care-și dau consimțământul , cer binecuvântarea lui Dumnezeu prin Sacramentul  Căsătoriei. Ei scriu aceste cuvinte în inima și în sufletul lor. Familia reprezintă celula de bază a Bisericii și a societății spunea părintele paroh Petru Sescu, la predică. Isus a ales să se nască într-o familie, preotul provine dintr-o familie, fiecare dintre noi s-a născut și a crescut într-o familie.

Familia, este sanctuarul iubirii și leagan al vieții.

Este o mică Biserică în care fiecare dintre noi, a învățat să facă pentru prima dată semnul Sfintei Cruci, prima rugăciune. Este locul unde  fiecare dintre noi  a experimentat ce înseamnă  să simțim frumusețea de a fi împreună, de a ne susține reciproc pe drumul acestei vieți . În familie am experimentat ce înseamnă să avem o iubire răbdătoare unul față de altul, ce înseamnă bucuria credinței  și a iertării.

Este biserica domestică în care soții prin Botez au primit, harul preoției batismale și care asemenea preotului consacrat, pe altarul  familiei lor aduc ca jertfă  toate greutățile, încercările și sacrificiile vieții. În familia în care este trăit harul preoției baptismale, spunea părintele nu poate lipsi rugăciunea. Ca o provocare părintele ne-a pus o întrebare la care fiecare a putut răspunde în intimitatea sufletului său: vă rugațI vreodată în familie?  vă rugați unul pentru altul: soțul pentru soție, soția pentru soț, amândoi pentru copii, copii pentru părinți, pentru bunici? Asta face familia puternică: RUGĂCIUNEA

„Acest lucru este posibil numai dacă în viața noastră știm să-i facem loc și lui Dumnezeu, care aduce cu sine iubirea sa primitoare, milostivă, respectuasă față de toți. Numai Dumnezeu știe să creeze armonia diferențelor. Dacă lipseste iubirea lui Dumnezeu, și familia pierde armonia, prevalează individualismele și se stinge bucuria. În schimb familia care trăiește bucuria credinței o comunică spontan, este sarea pământului și lumină a lumii, este drojdie pentru societate.”(din predica Sf. Pr.Papa Francisc )

În parohia noastră, cu emotie și bucurie dând mărturie a credinței  lor, au dorit să mulțumească  lui Dumnezeu și să -și reînoiască promisiunile de la căsătorie un număr de șapte familii: Fam. Doboș Mihai și Tatiana /40 de ani de la căsătorie; Fam. Ilie Stefan și Eugenia/ 40 de ani de la căsătorie; Fam.Bejan Anton și Maria/ 40 de ani de la căsătorie; Fam.Magdici Cristian și Maria/25 de ani de la căsătorie;Fam. Gălbeniță Ioan și Liliana/20 de ani de la căsătorie; Fam. Mărț Anton și Mihaela/15 ani de la căsătorie; Fam.Stoica Sorin și Petronela 10  ani de la căsătorie.  

Disponibilitatea lor de a participa activ la Sfânta Liturghie, la lecturi, la rugăciunea credincioșilor, la ofertoriu,  a făcut să ne simțim cu toții o mare familie. Mulțumirea pe care ei au exprimat-o în fața altarului a fost mulțumirea  întregii comunități. Reînoirea promisiunilor făcute, a trezit în inimile noastre speranța că, oricâte lovituri ar primi din partea societății de astăzi, această “ invenție” minunată a lui Dumnezeu, care este familia, nu va putea fi distrusă. Aceste familii, au demonstrat întregii comunități că iubirea, întărită de sacramentul căsătoriei, este mai puternică decât toate slăbiciunile și crizele prin care trec  uneori  familiile.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, familiile sărbătorite cu invitații lor,  împreună cu preoții parohiei noastre, surorile, seminariștii , și  membrii mișcării “ Familiile de Nazaret” impreună cu alti oaspeți,  au coborât la subsolul bisericii, la obișnuita  agapă frățescă organizată an de an, cu ocazia acestei sărbători.

                                                                                                                                                             Mariana  Ifrim