Iaşi-Bucureşti: Pelerinajul bucuriei

În dimineaţa zilei de vineri, 30 august 2013, un grup de pelerini din parohiile “Adormirea Maicii Domnului”, “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” şi “Sfântul Anton de Padova” din Iaşi au pornit într-o călătorie mult aşteptată spre Bucureşti, pentru a lua parte la beatificarea prinţului Vladimir Ghika, preot şi martir.

În acest an, la 27 martie, papa Francisc a semnat decretul de recunoaştere a martiriului pentru credinţă a slujitorului Vladimir Ghika, urmând ca Liturghia solemnă în vederea recunoaşterii lui ca “fericit” să aibă loc pe 31 august 2013, ora 11, la Bucureşti, în clădirea ROMEXPO.

Cu ocazia acestui fericit eveniment, părintele paroh Petru Sescu a hotărât să organizeze un grup de credincioşi pentru a reprezenta Parohia “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi pe 31 august la Bucureşti. Astfel, 51 de credincioşi ai parohiei noastre au pornit pe 30 august 2013, cu multă bucurie, spre Bucureşti, imediat după sfânta Liturghie de dimineaţă, autocarul fiind, timp de câteva ore, gazda multor momente de rugăciune şi meditaţie. Materialul de prezentare a Monseniorului Vladimir Ghika, pregătit de doamna Ana Doboş şi prezentat de Adrian Petruţ şi Ciprian Huşanu, a dus la cunoaşterea Monseniorului, trăirea în credinţă, renunţarea de sine pentru oamenii sărmani şi bolnavi, martirul în închisorile comuniste au marcat pe toţi cei prezenţi la pelerinaj.

Organizarea acestui eveniment a fost extraordinară. La sosirea în Bucureşti am fost preluaţi de voluntari care ne-au ajutat să ajungem la Catedrala Franceză, unde Vladimir Ghika a slujit timp de câţiva ani la mijlocul secolului trecut. La catedrala “Sfântul Iosif”, am luat parte la sfânta Liturghie şi, ulterior, la privegherea de rugăciune dinaintea beatificării, care a început la ora 19:30 şi s-a încheiat în jurul orei 21. Pelerinii au avut ocazia să viziteze Muzeul Vladimir Ghika, aflat la subsolul palatului arhiepiscopal, unde, prin intermediul ghidului, au descoperit noi detalii din viaţa monseniorului, fotografii cu el şi cu cei din familia lui, desene ale acestuia, veşminte liturgice purtate de el în timpul celebrărilor, obiecte religioase sau medalii de onoare. Toţi au rămas impresionaţi, mai ales, de reflecţiile lui Vladimir Ghika asupra lui Dumnezeu şi asupra vieţii, notate de el pe nişte bileţele de hârtie, care au fost, ulterior, recuperate. Astăzi, însumează peste 5.000 şi ediţiile în care s-au publicat au fost, în scurt timp, epuizate.

Ceremonia de beatificare a Monseniorului, de la ora 11, a debutat cu procesiunea episcopilor şi a preoţilor spre altarul împodobit cu flori la care, în scurt timp, ne-a acordat binecuvântarea însuşi trimisul papei Francisc la Bucureşti, cardinalul Angelo Amato. Au participat la eveniment aproximativ 10.000 de persoane, atât din ţară, cât şi din străinătate, având în vedere că Vladimir Ghika şi-a desfăşurat opera de caritate preponderent în Franţa şi România, dar a participat la numeroase Congrese Euharistice în Asia, America şi Australia. Prin urmare, la sfânta Liturghie prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, au fost rostite rugăciuni de intenţie atât în limba română, cât şi în franceză, germană, italiană sau arabă. După citirea decretului de beatificare, în aplauzele tuturor, s-a dezvelit imaginea lui Vladimir Ghika, martirul cu ochi blânzi care a ştiut să descopere în orice făptură flacăra iubirii lui Cristos şi a fost intonat imnul în cinstea lui, compus de maestrul Marcel Octav Costea, organist al catedralei “Sfântul Iosif” din Bucureşti. Arhiepiscopul Ioan Robu i-a adresat, ulterior, cardinalului Amato rugămintea de a-i transmite papei, în numele credincioşilor români, mulţumirea pentru darul făcut, de a-l ridica la cinstea altarelor pe Vladimir Ghika, preot şi martir şi, astfel, a continuat în mod obişnuit, dar cu multă emoţie în suflet, celebrarea sfintei Liturghii. Câteva cuvinte din predica realizată de cardinalul Angelo Amato pentru acest eveniment, citită credincioşilor în limba română de către preot profesor doctor Ioan Tamaş: “Beatificarea de astăzi reprezintă un semn profetic de reconciliere şi pace, ca amintire a unui timp care nu trebuie să se repete şi ca angajare a unui viitor de speranţă, de comuniune frăţească”.

La finalul Liturghiei, după ce am primit binecuvântarea cardinalului Angelo Amato, grupul nostru a pornit, la scurt timp, spre Iaşi, timp în care s-au recitat mistere ale sfântului Rozariu, s-au împărtăşit impresii şi s-au cântat imnuri de slavă către Domnul. În acest timp de rugăciune şi cântare am învăţat şi imnul fericitului Vladimir Ghika care s-a cântat la ceremonia de beatificare.

Printre impresiile împărtăşite s-a numărat şi cea a unei tinere care, spre bucuria ei, l-a văzut în timpul privegherei de rugăciune din seara de vineri, în catedrala “Sfântul Iosif”, pe Daniel-Ange, o personalitate a clerului francez care a scris numeroase cărţi pentru tineri şi care, se pare, a venit special în România pentru beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika. Toţi participanţii au fost marcaţi de acest eveniment, de credinţa şi bunăvoinţa persoanelor participante. S-a remarcat în mod deosebit atmosfera plină de bunătate şi dragoste faţă de persoana de lângă tine.

Îi mulţumim Domnului pentru acest pelerinaj şi îl rugăm ca aceasta să nu fie ultima ocazie de a celebra, în România, beatificarea unui slujitor al lui Dumnezeu

Fotografii

Diana Fârte, Ana Doboş