Încheierea anului jubiliar – 25 de ani de la constituirea comunităţii parohiale “Sfânta Tereza a Pruncului Isus”

Anul jubiliar pentru a marca 25 de ani de la constituirea comunităţii parohiale “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi a fost deschis anul trecut, la 29 septembrie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii de hram prezidate de PS Iosif Păuleţ. Miercuri, 30 septembrie 2020, PS Iosif Păuleţ a deschis celebrările jubiliare în cadrul Sfintei Liturghii de la 18.00, când comunitatea parohială “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi a aniversat opt ani de la sfinţirea bisericii şi consacrarea altarului. În zilele următoare, joi, vineri şi sâmbătă, în cadrul Sfintelor Liturghii de seară, preoţi care au activat în parohia noastră au prezidat şi ţinut cuvântul de învăţătură. Duminică, 4 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii de hram, PS Petru Gherghel a încheiat anul jubiliar.

După cuvântul de salut şi bun venit a părintelui paroh Petru Sescu, Preasfinţitul şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la această frumoasă celebrare.

Pr. Ionuţ Imbrişcă, în cadrul cuvântului de învăţătură, a subliniat câteva aspecte din viaţa Sfintei Tereza a Pruncului Isus, printre care şi cufundarea în milostivirea lui Dumnezeu, “calea cea mică” sau calea copilăriei spirituale. Ce înseamnă acest lucru? Însăşi sfânta spune că “lui Isus îi place să-mi arate singurul drum care conduce la cuptorul divin; abandonarea copilului care doarme fără frică în braţele Tatălui său” pentru că “Isus nu cere gesturi mari, ci numai abandonarea şi recunoştinţa”. Pentru a primi iubirea lui Dumnezeu este necesară o inimă de copil; numai fiind mici, de fapt, putem să fim ţinuţi în braţe de mama. Cine se face mic ca un copil, devine mare în împărăţia cerurilor. Tereza a pus în practică aceste sfaturi şi le-a îndeplinit cu multă încredere în Dumnezeu.

Dar oare ce face ca mica Tereza să fi atât de mare şi atât de iubită, se întreba părintele predicator. Tot el răspunde că secretul se află tocmai în contrastul care a existat în viaţa ei, între încercările venite din trăirea credinţei, noaptea întunecată a credinţei, suferinţa provocată de ispitele împotriva credinţei şi iradierea credinţei înseşi, care emană din ea imediat după moarte şi care continuă să crească şi astăzi. Faptul că a ştiut să fie statornică în aceste încercări, a făcut-o să devină model pentru toţi cei care trec prin aceste clipe grele ale credinţei. Încercările vin, dar dacă rămâi statornic în Dumnezeu, vei reuşi să treci peste toate.

La sfârşitul Sfintei Liturghii părintele paroh a mulţumit PS Petru Gherghel pentru onoarea şi preţuirea dovedită prin prezenţa la sărbătoarea noastră, iar o reprezentată a comunităţii a recitat următoarea poezie:

Într-o noapte înstelată, cred că aţi avut un vis
Să puneţi la noi pe stradă un mic colţ de paradis
Ca o barcă printre valuri, ce-i condusă de o cruce
Pe noi toţi din Nicolina către Domnul ne conduce.
 
Este cortul întâlnirii, ca şi cortul Alianţei
Şi pentru creştinii noştri e un izvor al speranţei.
Mai apoi, marea-mplinire avea în curând să fie:
Visul nostru-al tuturor: noua noastră Parohie.
 
Şi-aţi mai stabilit patroana, pentru-al nostru colţ de Iaşi
Pe Tereza ceea mică, să conducă-ai noştri paşi.
Inspirat aţi fost atunci, căci Tereza lui Isus
Tot mereu revarsă haruri, ca şi flori ce vin de sus.
 
Ca un bob în primăvară era astă parohie
Iar azi, la jubileu, pare-a fi o-ntinsă vie.
Şi-ntr-un sfert de secol, iată, ne-aţi trimis şi lucrători:
Patru parohi, patru ctitori, harnici şi zeloşi păstori.
 
Azi, acum la jubileu, toţi vedem cu claritate:
Gândul şi ideea, Preasfinţite, v-au fost de-a dreptul inspirate.
Acum şi-aici, vă cerem: ne fiţi prieten şi pe mai departe
Iar Domnul Sfânt reverse belşug de har peste comunitate!

Şi Preasfinţitul Petru a avut un an special: aniversarea a 80 de ani de viaţă, 55 de ani de preoţie şi 30 de ani de episcopat. De aceea întreaga comunitate, animată de corul tinerilor, i-au cântat din suflet “La mulţi ani!”

Preasfinţitul a făcut o mărturisire de credinţă: în perioada comunismului, deşi nu existau prea multe publicaţii religioase, circula o carte “Ploaie de trandafiri” care i-a ajutat pe mulţi care erau în căutare să-şi găsească rostul în viaţă. De asemenea, Excelenţa Sa ne-a mărturisit că atunci când a gândit o nouă biserică în cartierul Nicolina au fost mai multe propuneri pentru patronul acestei biserici, dar cele mai multe voturi au fost pentru Sfânta Tereza, o sfântă mereu actuală care grăieşte atât prin frumuseţea fizică, cât mai ales prin cea spirituală. Biserica proiectată de domnul arhitect Gheorghe Hereş vrea să fie ca o floare, ca o săgeată care se îndreaptă spre cer, simbolizând rugăciunile credincioşilor înălţate spre Domnul. Sfânta Tereza este o chemare pentru toţi, dar în special pentru tineri la o viaţă frumoasă, trăită pentru Domnul.

În final, în nume propriu, dar şi în numele PS Iosif Păuleţ, a exprimat un gând de preţuire pentru toţi cei care, timp de 25 de ani au lucrat cu suflet mare în această comunitate şi i-a îndemnat pe credincioşi de a fi mere alături de Sfânta Tereza care ne îndreaptă privirea spre cer. Ca semn de preţuire Preasfinţitul a oferit părintelui paroh o icoană cu Maica Domnului de la Cacica.

Pr. Petru Sescu


Apasati aici pentru albumul foto

Filmare Apollonia TV