A şasea zi a octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Miercuri, 23 ianuarie 2019, în biserica “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi a avut loc a şasea celebrare ecumenică din cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor din acest an. Celebrantul principal a fost părintele Valeriu Ciorbă. Au concelebrat opt preoţi şi un părinte diacon. La această oră de rugăciune au participat, ca în zilele anterioare, mulţi credincioşi care s-au rugat pentru darul unităţii, dar care are în vedere tema biblică ce priveşte dreptatea.

Ca şi în zilele precedente, celebrarea a cuprins momente de rugăciune, lectură biblică, meditaţie, care au ca şi imbold chemarea personală la semănarea şi cultivarea interioară a unui ecumenism fratern şi roditor.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele Ionuţ Imbrişcă, formator şi profesor la Institutul Teologic “Sfântul Iosif” din Iaşi. Sfinţia Sa şi-a început predica cu exemplul de credinţă al unuia dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi sfinţi, sfântul Francisc, cunoscut şi ca “Sărăcuţul din Assisi”. Scoţând în prim plan imaginea acestui sfânt şi activitatea sa în folosul întăririi Bisericii care la acea vreme trecea printr-o perioadă tulbure, părintele predicator a amintit de urgenţa exemplului de trăire creştinească pe care trebuie să îl oferim societăţii şi mediului în care trăim. Printre altele, spunea părintele, subliniind ideile importante pe care papa Francisc le notează în enciclica Laudato Si, suntem datori să manifestăm o grijă deosebită pentru tot ceea ce ne înconjoară. Cu atât mai mult cu cât există riscul unei mărturii superflue de credinţă şi a unei pasivităţi pe care societatea o promovează. În acest sens trebuie să avem în vedere misiunea pe care Cristos o adresează tuturor celor botezaţi. Domnul ne trimite, asemenea apostolilor, să dăm mărturie, să oferim o mărturie de credinţă concretă care să aibă ca şi bază dreptatea, fondată pe stânca de nezdruncinat a iubirii. De aceea, exemplul sfântului Francisc apare şi se propune cu actualitate. Un exemplu ce porneşte cuşi de la propria persoană. De aceea, este necesar să insistăm asupra persoanei noastre şi a exemplului de credinţă pe care îl oferim zilnic: o credinţă care va avea în vedere, în permanenţă, încrederea în Dumnezeu, atât de necesară zilelor noastre.

După momentul predicii au urmat câteva momente de aprofundare a gândurilor împărtăşite de părintele predicator.

La încheierea celebrării, părintele paroh, Petru Sescu, a ţinut să-şi exprime gândul de mulţumire pentru toţi cei care au participat la această oră de rugăciune şi a amintit de necesitatea de a fi imitatori ai apostolilor.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor la Iaşi, va avea loc joi, 24 ianuarie, la ora 17.00, în Capela Fraţilor Şcolilor Creştine (Tătăraşi, Str. Aeroportului, 1).

Reînnoim călduroasa invitaţie de vă alătura celebrărilor dedicate acestui timp de creştere în credinţă, şi implorăm mijlocirea sfântului Francisc şi a sfintei Tereza a Pruncului Isus pentru unitatea Bisericii, o unitate care, pornind de la propria persoană şi având ca temelie dreptatea, să se poată desăvârşi în iubire prin acţiunea Duhului Sfânt care unifică inimile pentru a-l striga pe Dumnezeu cu acelaşi nume de Tată!

Articol: Marian Păuleţ
Foto: Andreea Ariton

Apasati aici pentru albumul foto