Campus – Lacu Roșu

În perioada 23-26 august 2012, tinerii din parohia „Sf. Tereza a Pruncului Isus” din Iași au participat la un campus în zona Lacu Roșu. Într-un cadru feeric am reușit ca, împreună cu pr. Nicu Butacu și pr. Marcelin Blaj, să medităm despre decizia de luat în viață, dar și despre cine ne inspiră pe noi în luarea acestei decizii.

A început într-o dimineaţă însorită de august. Entuziasmul se citea pe feţele tuturor tinerilor adunaţi care mai de care cu bagaje mai voluminoase, rucsacuri şi saci de dormit. Odată îmbarcaţi, am pornit la drum.

Un drum mai lung, dar frumos, mai ales printre munții din Bicaz. Iată-ne ajunşi la cabană – o minunăţie! Aşezată la poalele munţilor, cabana îţi oferea o privelişte splendidă: munţi la dreapta, munţi la stânga, soarele strălucea pe cer, râul se auzea curgând… hai la o plimbare până la Lacu Roşu! După şase ore de drumeţie „pe scurtături”, prin mlaştini si râpe, lipsiţi de apă, am ajuns acasă şi ne-am pregătit pentru concursul „cel mai curăţel primeşte o ciocolată”.

A doua zi a început cu micul dejun, după care a urmat un moment de cateheză susţinut de pr. Marcelin Blaj, în care am abordat teme privitoare la deciziile pe care trebuie să le luăm în diferite situaţii şi de cine ne lăsăm influenţaţi în luarea acestor decizii. Ne-am împărţit pe grupuri şi am împărtăşit păreri unii altora. A urmat sfânta Liturghie la care am participat cu toţii rugându-ne şi cântând în cor. Momentul mult aşteptat sosise. În apropierea cabanei, cei mai năstruşnici au descoperit o mini-cascadă, aşa că ne-am înarmat cu prosoape şi am pornit într-acolo. Pentru a nu păţi precum Ion Creangă, ne-am scăldat cu tot cu haine. Printre scufundări, flic-flac-uri şi volei în apă, ne-am făcut timp pentru o glumă sau o poză. Am mai fi stat, însă foamea ne-a chemat acasă, unde am luat prânzul. După-amiaza a fost rezervată plimbării cu barca pe Lacu Roşu. Imaginea lacului la apus de soare ne-a lăsat fără cuvinte şi ne-a înălţat mintea spre Creator, cel care ne oferea un astfel de peisaj.

Ziua a treia a adus cu ea o noua cateheză susţinută de pr. Nicu Butacu, în care am privit temele abordate din diferite perspective şi asta ne-a ajutat să discernem ceea ce este bine să faci într-un impas şi ceea ce nu este bine. Catehezele, prin natura lor, ne-au adus unul mai aproape de celălalt, văzând că nu suntem singurii cu întrebări fără răspunsuri. Mare ne-a fost bucuria când ni s-a alăturat şi pr. paroh Petru Sescu pentru sfânta Liturghie și un moment de comuniune. A urmat pregătirea grătarului si prânzul copios. În aceeaşi zi am urcat vârful Ghilcoş, care mai greu, care mai uşor, însă la vederea peisajului, am putut afirma că a meritat efortul. Seara ne-am adunat cu toţii în jurul focului de tabără, fredonând cântece de voie bună.

Şi cum poveştile de la focul de tabără s-au întins până târziu în noapte, a doua zi dimineaţă nu se dădea nimeni trezit… până când părintele a luat iniţiativă şi a dat deşteptarea „într-o manieră proprie”. După micul dejun copios am mai profitat puţin de împrejurări pentru poze şi amintiri, ne-am făcut bagajul şi am pornit spre casă. Am poposit, totuşi, la biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Piatra Neamţ pentru sfânta Liturghie celebrată de pr. Eusebiu Bulai si pr. Marcelin Blaj. Drumul spre casă, în ciuda căldurii şi a oboselii, nu a fost lipsit de spirit tineresc şi voie bună.

Iaşiul ne aştepta în forfota de duminică seară cu o lună superbă veghind asupra amintirilor noastre.

A consemnat, Georgiana Munteanu