Hramul Parohiei “Sfânta Tereza a Pruncului Isus”

Hramul comunităţii “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi a fost celebrat duminică, 1 octombrie 2017, la sfânta Liturghie de la ora 11, în prezenţa unui număr mare de preoţi şi credincioşi. Cu bucurie, ne-am unit în rugăciune în jurul celebrantului principal, rectorul Institutului Teologic din Iaşi, Mons. Benone Farcaş, în timp ce cuvântul de învăţătură a fost împărtăşit de către părintele Alois Bulai, profesor de exegeză şi teologie biblică al aceluiaşi institut.

Lecturile şi sfânta evanghelie au avut rolul de a pune în evidenţă calea copilăriei spirituale pe care patroana noastră a urmat-o pentru a ajunge la sfinţenia pe care o propune tuturor celor care se simt mici şi neputincioşi, asemenea copiilor. Părintele predicator a subliniat importanţa cuvintelor sfântului apostol Paul care, în scrisoarea întâi către Corinteni, aşeza iubirea deasupra tuturor celorlalte daruri sau carisme, fără de care chiar şi actele eroice îşi pierd valoarea. Sfânta Tereza a Pruncului Isus, din singurătatea Carmelului, a fost inspirată în căutările ei spirituale de aceste cuvinte, căci, precum amintea părintele, ea şi-ar fi dorit să fie şi preot, şi misionar, şi martir, dar a descoperit faptul că toate aceste vocaţii îşi trag seva şi energia din virtutea iubirii. De aceea, ea a exclamat “Vocaţia mea este iubirea!”. În continuare, am descoperit care sunt trăsăturile acestei virtuţi pe care tot sfântul apostol Paul le enumeră: “Dragostea este îndelung răbdătoare; dragostea este binevoitoare, […] dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios”; un “imn al iubirii” ce reprezintă pentru toţi creştinii o chemare la sfinţenie printr-o adevărată reînnoire a vieţii.

Îndemnul final a fost să privim la această mare sfântă ca la un model de urmat, căci ea doreşte să ne înveţe fidelitatea de fiecare moment şi necesitatea de a adopta o atitudine de totală încredere şi abandonare în mâinile lui Dumnezeu, care ne aşteaptă şi ne primeşte mereu, în ciuda nevredniciei noastre. Părintele Alois Bulai a întărit această afirmaţie, reamintind ultimele fraze ale jurnalului spiritual scris de sfânta Tereza, unde susţine că şi dacă ar avea pe conştiinţă toate păcatele ce se pot comite, ea tot nu şi-ar pierde speranţa şi s-ar arunca cu inima zdrobită de căinţă la picioarele Mântuitorului, asemenea fiului risipitor din evanghelie.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele paroh a mulţumit celor prezenţi, preoţilor concelebranţi, duhovnicilor din scaunul de Spovadă şi tuturor persoanelor care au făcut ca sărbătoarea hramului să fie cât mai frumoasă, fie prin împodobirea bisericii, fie prin pregătirea cântecelor care ne-au înălţat sufletele. Cu toţii ne-am unit apoi în rugăciune în momentul binecuvântării finale, pentru ca sfânta Tereza să mijlocească din cer pentru fiecare dintre noi acea ploaie de trandafiri pe care a promis-o când încă mai era pe pământ.

Iulia Alexandra Fârte

Apasati aici pentru albumul foto