Sacramentul Mirului – 04 iunie 2017

“Duhule Sfânt, izvorul iubirii / Vino la noi, să trăim iubirea ta”. Acestea au fost versurile cu care mulţimea de credincioşi adunată în Parohia “Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi i-a întâmpinat pe Preasfinţitul Aurel Percă şi pe ceilalţi preoţi concelebranţi în ziua de duminică, 4 iunie 2017, la Liturghia de la ora 11, cu ocazia administrării sacramentului Mirului celor 76 candidaţi.

Pregătiţi temeinic de preoţii din parohie cu multe luni înaintea acestui mare eveniment, îmbrăcaţi ca de sărbătoare şi cu sufletele purificate de harul Sfintei Spovezi, candidaţii şi-au ocupat în linişte locul în bănci, alături de naşii lor şi au aşteptat plini de emoţie primele cuvinte ale episcopului. Biserica a fost şi ea aranjată cum se cuvine, astfel încât, în zilele din urmă, au fost agăţate de tavan sute de limbi roşii de foc din hârtie colorată, alături de un imens porumbel alb, asemenea celui de la Botezul Mântuitorului, care a vegheat de sus întreaga celebrare.

Cu ocazia acestei vizite a Preasfinţitului în parohia noastră, candidaţii au pregătit şi un mesaj de bun venit, care a fost rostit de unul dintre ei la începutul Liturghiei:

Când vara bate-n poartă şi ne-ncântă cu cireşe
La Rusalii, când creştinul simte cum credinţa-i creşte
Prin a Duhului prezenţă orice om e-n sărbătoare,
Şi la noi, în Nicolina, e lumină, cântec, soare!

Ca-n cenacol peste-apostoli Duhul Sfânt odinioară
Astăzi şi-n lăcaşul nostru, tot acelaşi Duh coboară.
Preasfinţite, mâinile de le întindeţi peste noi, cei 76
Ne-om întoarce mai puternici şi mai sfinţi l-a noastre case.

Luni de zile, cu ardoare, am deprins din cele sfinte
Ba putem să dăm dovadă de-ale noastre învăţăminte
Vom şti clar să dăm răspunsuri, vă vom spune răspicat:
Că dorim o viaţă sfântă şi lipsită de păcat!

Şi mai ştim că Maica Sfântă preferă pe copilaşi
Ca la Fatima odată, şi pe copiii din Iaşi.
Dacă-n urmă cu un secol prin copii pace promis-a
Azi aici în Nicolina ocrotire să obţinem de la Dânsa.

Ca şi florile-n grădină, ce-n soare zâmbesc spre cer
Inima ne e deschisă să primească sfânt mister.
Suntem vase pregătite să le umpleţi cu Duh Sfânt
Preasfinţite, azi prin rugă, gesturi sfinte şi cuvânt!

Apoi, venind timpul predicii şi dorind să fie cât mai aproape de sufletele în care va aduce, în curând, darurile Duhului Sfânt, Preasfinţitul Aurel Percă a coborât în faţa altarului. Le-a vorbit candidaţilor la Mir şi tuturor credincioşilor despre cele şapte daruri ale Duhului Sfânt, dar şi despre locul în care Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor, loc numit Babel. Apoi Preasfinţitul Aurel i-a întrebat pe copiii cine este Duhul Sfânt, care sunt cele şapte daruri ale Duhului Sfânt, dacă l-au mai primit pe Duhul Sfânt vreodată. Adolescenţii au răspuns corect, fiind pregătiţi cu câteva luni înainte aşa cum apostolii au fost pregătiţi să-l primească pe Duhul Sfânt de către Isus în cele 40 de zile cât a stat printre ei până la coborârea Duhului sub formă de limbi de foc. Apoi, cu lumânările aprinse în mână şi cu toţi credincioşii, candidaţii la Mir şi-au reînnoit făgăduinţele de la Botez, iar Preasfinţitul, împreună cu ceilalţi preoţi au întins mâinile invocând coborârea Duhului Sfânt.

În sfârşit, a venit şi momentul plin de emoţii, cel în care Preasfinţitul Aurel Percă i-a uns pe cei 76 de candidaţi cu sfânta Crismă. Prin dobândirea Duhului Sfânt devenim martori ai lui Cristos şi astfel putem să mărturisim cu tărie credinţa creştină. Acest lucru i-a îndemnat şi Preasfinţitul pe cei miruiţi încurajându-i să mărturisească celor din jur bucuria trăită astăzi şi de acum încolo. Candidaţii au venit, rând pe rând, în faţă, însoţiţi de naşi, iar la întoarcere fiecare a primit câte o eşarfă roşie şi o amintire de la acest minunat eveniment. La Rugăciunea Credincioşilor, cei miruiţi au oferit lui Dumnezeu intenţii pentru Biserica sa, pentru preoţi, pentru pace, dar şi pentru cei trişti şi asupriţi, în timp ce la Ofertoriu au adus diferite daruri ce au transmis din plin mesajul sărbătorii: o lumânare, cărticele de rugăciuni şi un buchet de flori.

La sfârşitul Liturghiei, după citirea anunţurilor pentru viitoarea săptămână, părintele paroh Petru Sescu a adus mulţumiri tuturor celor 76 miruiţi care s-au prezentat în această frumoasă zi cu sufletul deschis pentru primirea Mirului, familiilor lor, surorilor, cateheţilor şi, în mod special, Preasfinţitului Aurel, care anul acesta, pe 8 decembrie, va sărbători majoratul, cel de-al 18-lea an de episcopat. Cu ocazia acestei minunate vizite în parohia noastră, Preasfinţitului Aurel i s-a cântat din suflet un călduros “La mulţi ani!”, nu înainte ca unul dintre candidaţi să rostească următoarea poezie:

Ne dăm seama că trăit-am Cenacol în Nicolina
Şi Cel Sfânt umplutu-ne-a la toţi cu har inima!
Mulţumire Ţie, Doamne, Dătător de haruri sfinte,
Şi-ţi facem făgăduinţă de-a fi mai buni ca-nainte!

Mulţumiri, Măicuţă Sfântă, ce mereu dai ocrotire
La toţi copilaşii care se încred cu totu-n în tine!
Mulţumiri, Tereză mică, patroana noastră cea dragă
Ce din cer arunci petale peste parohia-ntreagă!

Mulţumire, Preasfinţite, căci prin mâna de Păstor
Ne-aţi umplut pe toţi cu Duhul Cel de viaţă dătător!
Pentru paroh, de asemenea, un gând de recunoştinţă,
Ca şi pentru-ai săi discipoli, călăuze spre credinţă!

Suntem recunoscători, vouă dragi părinţi şi naşi,
Şi promitem să rămânem în credinţă demni urmaşi!
Mulţumiri o mie fie pentru toţi aceia care
Au pus umăr şi sudoare s-avem astă sărbătoare!

Preasfinţite, bun păstor, cu un zâmbet blând, ceresc
Ne-aţi umplut inimile astăzi cu Duhul Dumnezeiesc.
Ca episcop, majoratul îl veţi face în curând
Vă felicităm din inimi ÎNTRU MULŢI ANI cântând.

Fie ca pacea, bucuria şi statornicia în credinţă să domnească peste comunitatea noastră şi ca aceşti 76 noi “soldaţi ai lui Cristos” să fie lumină şi speranţă pentru lumea de astăzi!

Pr. Marius Cojan

Apasati aici pentru albumul foto