SOCIETATEA SFÂNTUL VINCENȚIU DE PAUL “SFÂNTA TEREZA A PRUNCULUI ISUS” IASI DARE DE SEAMĂ

Societatea Sfântul Vincențiu de Paul reprezintă o comunitate fraternă de laici animați de aceeași  slujire a săracilor prin contact de la om la om, prin darul personal al inimii şi al prieteniei.

La originile Societății Sfântul Vincențiu de Paul  se află un grup de șase studenți de la Sorbona, din Paris, receptivi față de inspirațiile Duhului Sfânt, care au acceptat misiunea lor de laici în sânul Bisericii. Nici unul dintre ei nu și-a revendicat titlul de fondator. Toți au fost convinși că a fost lucrarea Providenței. Unii istorici, însă, îl recunosc pe Frederic Ozanam ca principal fondator. El era convins că orice creştin trebuie să-şi trăiască vocaţia în mijlocul lumii şi să aibă un comportament de mijlocitor, împăcȃnd ştiinţa şi credinţa, lucrȃnd pentru apropierea libertăţii şi religiei, interpunȃndu-se între persoanele care nu au nimic şi acelea care au prea mult. Astfel înfiinţează Conferinţa de caritate, unde sunt dezbătute diferitele aspecte ale vieţii sociale şi care va deveni, prin cunoașterea sorei Rosalie Rendu purtătoarea carismei vincenține, Societatea Sfântul Vincențiu de Paul. Sora Rosalie îi învață pe tineri să slujească săracii cu devoțiune și respect, conform spiritualității vincențiene, îi conduce pe drumul slujirii. Astfel, pentru membrii Conferințelor, primul angajament în favoarea săracilor va fi crearea unei legături de prietenie cu aceștia prin vizite regulate, nu doar cu ocazia marilor sărbători creștine.

Aceleași legături de prietenie avem  și noi, vincențienii din Conferința ,,Sf. Tereza a Pruncului Isus,, cu persoanele pe care le slujim.

Conferința noastră este compusă din 17 membrii coordonați de doamna Ana Doboș. Directorul nostru  spiritual este părintele paroh al comunității, pr. Petru Sescu.

Activitatea vincențiană, în comunitatea noastră, a început din anul 1996, înregistrarea juridică s-a făcut în anul 1998.

Specificul spiritualității vincențiene este urmarea lui Cristos după modelul arătat de Sfântul Vincențiu de Paul:,,Să cinstim dragostea pe care Dumnezeu o are față de săraci, ajutându-i trupește și sufletește,,. Trăind spiritualitatea vincențiană, membrii conferinței slujesc săracul ajutându-l. Slujim atunci când mergem la spital, la o persoană bolnavă, cunoscută sau recomandată de alte persoane. Persoanele singure, în vârstă sau tinere care  au   nevoie de noi, de ajutorul nostru, le suntem aproape. Copii nevoiași beneficiază de sprijinul nostru  pentru: rechizite, abonamente, hăinuțe, pregătire școlară.

Să menționăm prieteniile legate cu familiile pe care noi le susținem de foarte mulți ani. Sunt familii care nu se pot întreținere singure, familii care au nevoie de un sprijin urgent pentru a merge mai departe și familii care au mare nevoie de susținerea noastră sufletească.

Să nu uităm colaborarea foarte bună pe  care o avem cu membrii comunității. Cu ajutorul lor pregătim vizitele de Paști și de Crăciun la bolnavii de la spitalul de boli psihice Pădureni-Grajduri. Copii, în luna noiembrie, sunt ajutați, prin participarea la ,,Praznicul copiilor,,, să înțeleagă cât de important este să ne rugăm pentru cei răposați. Bolnavii care sunt vizitați de părintele, la vinerea întâi, sunt ajutați cu alimente și cu broșura ,,De la răsărit la apus”.

Menționez că mergem lunar la un pavilion de fete și de băieți la spitalul de la Grajduri pentru a duce o picătură de alinare sufletelor bolnave.

Pentru a fi mai aproape de copiii care nu reușesc să-și procure cele necesare pentru școală avem o colaborare foarte bună cu surorile Maria Bambina cu programul ,,Adopții de la distanță,,.  Avem trei familii care sunt incluse în acest program.

Plecând de la ceea ce SfântulVincențiu ne îndeamnă ca:,,să mergem la un sărac ca la o casă aflată în flăcări,, noi membrii vincențieni am fost aproape de persoanele care au avut nevoie urgent de noi: am ajutat la deschidere  de curent, la reconstrucția unui acoperiș, am cumpărat medicamente.

Toate aceste lucruri nu le-am fi putut realiza fără sprijinul financiar  oferit de persoanele de bine care ne-au fost în permanență aproape.

Comunitatea ne-a sprijinit cu 6477 lei pentru a pregăti pachetele pentru bolnavii de la Grajduri și pentru Praznicul copiilor.

Din parte colegilor noștri de la conferințele surori din Anglia am primit 2395 lei.

Tot cu ajutorul oamenilor cu suflet mare am strâns, cu ajutorul fișelor 230, 11458 lei. O persoană care a dorit să ajute un copil pentru a merge la școală a oferit 1500 lei.

Mulțumesc tuturor și sunt sigură că o să vă avem aproape și în anul următor.

Activitatea noastră constă în întâlnirile săptămânale unde ne încărcăm cu cuvântul lui Dumnezeu din sf. Scriptură, discutăm problemele rezolvate  în săptămâna trecută și problemele pe care trebuie să le rezolvăm în continuare. Duhul Sfânt ne conduce pașii acolo unde este nevoie de noi. Aceste întâlnirii ne ajută foarte mult să ne cunoaștem între noi, se leagă prietenii care se duc mai departe familiilor și persoanelor pe care noi le slujim.  Participarea la sesiunile de formare ne-au ajutat să trăim mai bine carisma vincențiană. Caritatea, umilința, simplitatea, blândețea, mortificația, zelul pentru mântuirea sufletelor sunt virtuți care ne ajută să avem o activitate dragă lui Dumnezeu.

Sora Rosalie(Fiică a Carității) ne spune:,,Să fii blând și plin de iubire, căci cea mai mare donație pe care o faci săracilor este iubirea. Aceștia vor aprecia mai mult blândețea și iubirea decât tot ceea ce le vei duce. Trebuie doar să iubești, nu ai nimic de dăruit decât pe tine însuți”.

Ana Doboș