GREF-ul şi Campusul copiilor – Pralea 2016

Începând din perioada 27 iunie până pe 8 iulie, anul acesta în număr de 120 de copiii, împreună cu animatorii, preoţii şi surorile din Parohia Sfânta Tereza din Iaşi, au pornit bucuria GREF-ului şi a campusului având drept moto „Iosif cel milostiv”.

Fiind în anul milostivirii „iertarea şi iubirea” au fost armele secrete pentru a putea descoperi cu entuziasm povestea lui „Iosif cel Milostiv” pe parcusul GREF–ului, dar şi frumuseţea campusului de la Pralea pe care l-am aşteptat cu toţii.

Cu zâmbetul pe buze şi cu mult entuziasm, ne întâlneam în fiecare dimineaţă la ora 9:00 în curtea Bisericii. Imnul şi bansurile erau nelipsite deoarece ne ofereau energia necesară pentru ziua ce avea să înceapă. Apoi urma sceneta prezentată de către animatori, ce în fiecare zi ne ajuta să descoperim cu paşi grăbiţi viaţa lui Iosif. În fiecare zi era o anumită temă, iar mai apoi era împărtăşită prin cateheza desfaşurată pe grupele de vârstă, după care urmau momentele de distracţie mult aşteptate.

Prima zi a GREF–ului nostru a început cu brio, încă de la prima ora a dimineţii bucuria de pe chipul copiilor de a fi cu toţii împreună, ne ambiţionau să oferim tot ce e mai bun din noi. Pentru a ne putea da seama cu uşurinţă de cele 4 grupe ce erau repartizate după categoriile de vârste, copiii şi animatorii au primit tricouri albe, albastre, verzi şi roşii. Pe tot parcursul acestor zile ne-am bucurat de jocurile  zilnice, de Sfânta Liturghie desfaşurată în cadrul zilei de 29 iulie de Sfântul Petru şi Paul, de filmul vizionat intitulat „Viaţa lui Iosif”, de drumeţiile prin pădure, de plimbarea în parcul Copou, dar şi de olimpiada organizată în a saşea zi de GREF. Competiţia a constat în 10 probe ce le testau rapiditatea grupelor, iar la final fiecare echipa a fost premiată. Duminică, după Sfânta Liturghie de la ora 9:00, copiii au prezentat în faţa părinţilor un scurt moment, în care doreau să transmită ceea ce au învăţat ei pe tot parcusul saptămânii.

Zâmbetul de pe chipul nostru nu a dispărut la terminarea GREF-ului, deoarece se apropia un nou campus. Luându-ne rămas bun de la familii şi de la parintele paroh, am pornit la drum, un grup frumos format din surori, animatori, copiii si parintele nostru vicar, spre Pralea.

Prima noastră oprire a fost la Roman, în parcul central pentru a lua câte o gustare şi de a ne distra cu bărcuţele. Ploaia nu a avut puterea de a ne strica campusul, aşa că am continuat să mergem, făcând a doua oprire la Biserica Sfânta Cruce, din Bacău pentru a celebra împreună Sfânta Liturghie.

Ajunşi la locul ce avea să ne găzduiasca timp de cinci zile, ne-am instalat în camere, am cinat împreună, iar după prezentarea regulamentului a urmat stingerea pentru a putea începe o noua zi cu forţe proaspete. Fiecare începea cu înviorarea de la ora 8:30 cu bansuri şi alergarea pe terenul de fotbal, fiind urmată de micul dejun, cateheză, iar mai apoi momentul de comuniune la Sfânta Liturghie.

În ce de-a doua zi am pornit într-o nouă aventură şi aceea de a vizita „Casa lui Ceauşescu”. Pe drum am cântat şi ne-am făcut auziţi de toţi sătenii prin voia noastră bună. Când am ajuns acolo, am admirat împrejurimile şi ne-am rugat sfântul rozariu în mijlocul naturii.

În a treia zi am avut plăcerea să-l primim pe părintele paroh în mijlocul nostru. După ce am participat la slujbă şi ne-am înfruptat din bunătăţile aduse de părintele Petru Sescu, l-am invitat să asiste la programul nostru de surprize, unde scenetele comice, cântecele compuse şi jocurile pregătite s-au închegat perfect pentru a crea atmosfera şi buna dipoziţie.

În a patra zi am ales să urcăm pe munte pentru a ne bucura de o adevărată aventură prin mijlocul pădurii şi de a strânge flori, frunze şi tot felul de materiale. După prânzul mult aşteptat, am realizat pe grupe, machete din tot ce am adunat din pădure, iar rezultatele muncii copiilor au fost de excepţie! După Liturghia animată cu comunitatea din Pralea, am desfaşurat un concurs intitulat „Copiii au talent”. Toţi copilaşii au fost încântaţi de a-şi arăta talentele şi pasiunile în faţa tuturor. Concursul s-a terminat premiind pe toată lumea şi lansând mult aşteptatele lampioane.

În ultima zi, ne-am pregătit bagajele, am participat la Liturghie, şi am pornit spre casă cu amintiri gata sa fie împărtăşite şi familiilor noastre.

Campusul nostru a fost o reuşită din toate punctele de vedere, iar pentru aceasta nu puteam decât să-i mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a însoţit pe întreaga perioadă, binefăcătorilor noştri ce au făcut posibilă vacanţa noastră. Surorilor din Congregaţia Bambine şi bucătarilor pentru că au avut grijă de noi şi ne-au oferit mâncăruri de excepţie, animatorilor pentru răbdarea, implicarea lor şi puterea de a duce totul la bun sfârşit, şi nu în ultimul rând preoţilor care ne-au fost alături, în mod special părintelui paroh Petru Sescu şi părintelui copiilor Marius Ilieş.

Sperăm ca anul viitor să fim din nou împreună şi să mărim această familie pentru a fi una ca aceea a lui „Iosif cel Milostiv”!

Antonela Rediu