Pelerinaj la Bisericile romano-catolice din Moldova

Corul și cu un grup de credincioși din comunitatea noastră, coordonați de părintele Petru Sescu, au făcut în perioada 8-10 mai un pelerinaj de rugăciune și cunoaștere în Dieceza de Iași, la Biserici din județele: Neamț, Bacău și Iași.

Vineri dimineață după ce ne-am încărcat sufletește participând la Sfânta Liturghie de la ora șapte am pornit la drum cu multă bucurie și dorință de cunoaștere.

Primul popas l-am făcut la Biserica din Butea. Construcția acestei Biserici s-a început, cu multă frică, în anul 1970. Ceea ce ne-a impresionat, în prezentarea părintelui paroh Petru Blaj, a fost dăruirea părintelui Alois Dămoc pentru realizarea acestei Biserici și că realizarea stațiunilor de la Calea Sfintei Cruci este făcută din șine de cale ferată, sculpată la Craiova. De asemenea părintele ne-a spus că turnul Bisericii este denumit și turnul femeilor deoarece a fost construit de femei (bărbații erau la lucru). Statuia Sfintei Fecioare de la Lourdes a fost adusă în anul 1886 direct de la Lourdes. O impresie deosebită ne-a lăsat sora Elisabeta, un om deosebit, lucrează cu persoane în suferință; cu copii orfani, abandonați. Munca pe care o fac surorile misionare ale pătimirii lui Isus este extraordinară, munca făcută cu multă dragoste te întinerește. Am fost în vizită și acasă (la cimitir) la părintele Dămoc unde am făcut o rugăciune pentru răposați.

Următoarea oprire a fost la Pildești unde am găsit o capodoperă, o Biserică deosebită. Părintele Sescu a spus că ,,este o adevărată minune,,. Părintele Jicmon, parohul comunității a menționat că ,, las aici câțiva ani din viața mea, în viață dacă vrei să faci ceva găsești soluții,,. Aici am găsit cea mai mare icoană din mozaic din țară.

Romanul, cu numeroase biserici ne-a întâmpinat cu mare deschidere, prin părintele Alois Moraru paroh al comunității ,,Fericitul Ieremia,,. Această Biserică s-a realizat într-un an și cinci luni. Biserica Bunul Păstor este realizată pentru o comunitate foarte tânără, s-a înființat în anul 2004. Construcția Bisericii s-a început în anul 2005 și a fost sfințită în anul 2007 pe 29 aprilie.Vitraliile din viața lui Isus o fac și mai frumoasă.

La Sagna am întâlnit un păstor deosebit, o comunitate vie. Părintele Iacob Stolnicu, parohul comunității, ne-a explicat că în acest sat este o comunitate mixtă care se roagă împreună. Biserica s-a mărit odată cu comunitatea. Prezența numeroasă a copiilor și a tinerilor la cateheze, participare lor activă la Sfânta Liturghie ne-a făcut să înțelegem că în această comunitate se trăiește intens credința.

Comunitatea din Buruienești este în totalitate catolică, prima Biserică s-a construit în anul 1836, în anul 1950 s-a finalizat actuala Biserică iar picturile din interior au fost făcute în trei straturi (1962, 1970, 1982). Activitatea cu copii este deosebită (sunt 1000 de copii  cu vârste cuprinse între 6-17 ani), au un cor al lor, participă la concursuri, excursii, cateheze. S-a pus problema migrației familiilor tinere, se căsătoresc și pleacă.

Ziua de sâmbătă am început-o prin vizitarea salinei de la Tg. Ocna. Sufletul s-a bucurat, trupul primește și el un strop de sănătate. Vizitarea Bisericii din localitate ne-a confirmat, prin spusele părintelui paroh Anton Encuți, că aici este o comunitate mică, prezență scăzută la celebrări.

Fericitul Ieremia ne-a așteptat încă de vineri, ziua când a fost celebrat, cu un pic de întârziere am sosit și noi. Sfânta liturghie s-a celebrat în Sanctuarul ,,Fericitul Ieremia,, din Onești. A fost o celebrare plină de emoții, prezența fericitului în mijlocul nostru ne-a umplut inima de fericire. Custodele Custodiei “Fericitul Ieremia” a Fraţilor Minori Capucini, pr. Lucian Iosif Dumea, a afirmat că: ,,Paul s-a lăsat condus de Duhul Sfânt, privind spre fericitul Ieremia suntem convinși că Duhul Domnului i-a îndrumat pașii,… să nu încetăm să vorbim de Dumnezeu în familii,,. Fericitul Ieremia a spus în testamentul său: ,,Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că toată viața am slujit,,.

Am părăsit aceste locuri dominate de fericitul Ieremia și ne-am îndreptat spre Nicolae Bălcescu. Aici ne-am reîntâlnit cu părintele Adrian Ailenei, fiu al comunității noastre. Biserica din această comunitate a fost contruită între anii 1969 și 1979 cu fonduri proprii, credincioșii au contribuit cu puterea brațelor la realizarea ei. Efortul lor a fost deosebit, dragostea lor pentru Biserica lor este foarte mare. Vitraliile montate în ultima perioadă aduc un plus de frumusețe acestei Biserici.

Următoarea oprire am făcut-o acasă la părintele Anton Farcaș, la Fărăoani. Vizita la cimitir, rugăciunea făcută a trezit în fiecare persoană emeoții și multe amintiri.Fostul noastru paroh nu va fi uitat niciodată. Am continuat cu vizitarea Bisericii din comunitate, părintele paroh Anton Câtea ne-a prezentat ultimele modificări aduse la înfrumusețare interiorului casei Domnului.

Duminică, ultima zi a pelerinajului, am celebrat Sfânta Liturghie în comunitatea Satu Nou. Părintele Sescu, la cuvântul de la predică a pus accentul pe dragostea care ne este oferită de Dumnezeu și pe care suntem datori să o oferim și noi aproapelui nostru. Biserica din comunitate a fost făcută cu eforturi extraordinare.

Următoarea oprire, Biserica din Adjudeni. Această construcție este deosebită,are o frumusețe aparte,un istoric aparte. Părintele paroh, Aurel Iștoc, a menționat că această construcție poate fi considerată o sfidare a comunismului. A fost construită cu o contribuție considerabilă a oamenilor din comunitate.

Ultima oprire a fost la Tămășeni. Biserică deosebită, credincioși deosebiți.

Luna mai, lună închinată Mamei noastre cerești, a făcut ca fiecare altar dedicat sfintei Feceoare Maria șă fie împodobit deosebit. În acest pelerinaj am admirat aceste altare.

Pelerinajul nostru nu ar fi fost așa de frumos fără sprijinul pr. Adrian Faraoanu administratorul de la Centrul social pentru promovarea valorilor “GAUDIUM ET SPES” de la Traian, unde am fost cazați. Mulțumim pentru amabilitate și susținere.

Mulțumim părintelui paroh Petru Sescu pentru organizarea acestui pelerinaj. Locuri, care pentru unele persoane au fost necunoscute, acum au devenit locuri cunoscute și iubite.

Acest pelerinaj ne-a ajutat să înțelegem că Dumnezeu are grijă de lăcașurile sale, în același timp trimite păstori deosebiți acolo unde este nevoie de ei.

 Ana Doboș